Vill du jobba med tandvård? Vill du arbeta som teamledare i nära samarbete med andra människor? Då kanske tandläkare är yrket för dig.

Tandläkaren förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och skador i munnen och det övriga käksystemet. I arbetet använder du medicinska kunskaper och har ett nära samarbete med övrig tandvårdspersonal.

Vad gör en tandläkare?

Som tandläkare undersöker du patienter, ställer diagnos och bestämmer lämplig behandling. Du ansvarar också för att behandlingen utförs på patienten, antingen genom att själv göra jobbet eller se till att en tandsköterska eller tandhygienist gör det. >

Vanligt förekommande arbetsuppgifter för en tandläkare är att laga hål, göra rotfyllningar, genomföra operationer och behandla tandköttsinflammationer. Du arbetar också för att förebygga skador på tänderna, studerar förändringar i hela munhålan och slår larm om sjukdomar på ett tidigt stadium.

Tandläkaren har även en ledande roll i tandvårdsteamet och jobbar nära övrig tandvårdspersonal. I teamet ingår en tandsköterska och en tandhygienist. Vissa av tandläkarens arbetsuppgifter utförs även i nära samarbete med en tandtekniker. Det kan vara arbeten med att rätta till felställda tänder och ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat.

Utbildning till tandläkare

Tandläkarprogrammet är på 300 högskolepoäng och sträcker sig över fem år. Utbildningen varvar teoretiska moment med praktiska övningar. Som tandläkarstudent har du tillgång till skolans tandläkarklinik och besöker även tandläkarpraktiker. En bit in i utbildningen får du träffa egna patienter.

Den teoretiska grunden i utbildningen ger kunskap i ämnen som kemi, cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi och anatomi.

Den allmänmedicinska grunden ger kunskap i patologi (sjukdomslära), medicin och farmakologi (läran om mediciner och deras verkningssätt). Eftersom arbetet som tandläkare innebär mycket patientkontakt ingår även etik, kommunikation och teamarbete i utbildningen.

Tandläkarutbildningen leder till yrkesexamen och på vissa universitet och högskolor också till masterexamen.

Vidareutbilda dig och bli specialist

För att du ska kunna arbeta som tandläkare krävs att du efter din utbildning ansöker om legitimation hos Socialstyrelsen. Efter att du fått din legitimation och utfört två års kliniskt arbete, har du möjlighet att vidareutbilda dig till specialist.
Det finns åtta specialiteter inom tandvård:

  • ortodonti – tandreglering
  • pedodonti – barntandvård
  • oral protetik – proteser med mera.
  • käkkirurgi
  • endodonti – rotbehandling
  • parodontologi – tandlossningssjukdomar
  • bettfysiologi – besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur
  • odontologisk radiologi

För att du som tandläkare ska kunna följa med i den snabba utveckling inom tandvården är kontinuerlig fortbildning viktig. Sveriges Tandläkarförbund erbjuder årligen ett brett utbud av kurser för tandläkare och övrig tandvårdspersonal.

Sidan uppdaterades 2022-06-13