Fredric Carlsvärd
Fredric Carlsvärd

Fredric tvivlade på om han skulle klara det

Det var raketmotorn, snarare än själva rymden, som lockade Fredric, 22 år, till civilingenjörsutbildningen med inriktning på rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Raketmotorn fick Fredric att plugga


— När jag var liten drömde jag om att bli motordesigner. Men att jobba med jetmotorer eller i rymdindustrin vore inte så dumt heller. Ändå var det mest på skoj han slängde in sin ansökan.

— Jag jobbade på en oljeplattform i Norge när de ringde och talade om att utbildningen började om två veckor.

På okänd mark


Han hade då aldrig satt sin fot i Norrland och kände inte en människa i Luleå. Men utbildningen lockade och det var kanske dags att börja plugga.

— Jag tvivlade lite på att jag skulle fixa en sån här utbildning. Men när jag väl kom in i studietänket har det gått bra. Så länge man har disciplin och motivation så funkar det, även om det har blivit några omtentor.

Utöver civilingenjörsprogrammet läser han också ryska — ett spännande språk, förklarar han, och användbart för den som har siktet inställt på rymden.

Gillar när det smäller


Ändå hinner han med ett socialt liv vid sidan av studierna. Han tränar, träffar kompisar och har engagerat sig i studentlivet. Både i lite mer seriöst kårarbete och i pyrotekniska sällskapet där raketerna har formen av fyrverkeripjäser.

— Hit kommer folk från hela landet och det är lätt att skapa nya kontakter. På helgerna finns det hur mycket kul som helst att göra.

En fördel med Luleå är att det är relativt lätt att hitta boende. Fredric hyr en tvåa ett par hundra meter från skolan.

— Innan jag började plugga tjänade jag bra med pengar och var lite orolig för hur jag skulle klara ekonomin. Men man lär sig att tänka lite ekonomiskt och jag överlever. Att bo 130 mil från familjen är heller inga större problem. Som student flyger han relativt billigt och det har åtminstone blivit två hemresor per termin. Det faktum att han just träffat "en fantastisk tjej" kan ju också underlätta om hemlängtan skulle smyga sig på.

2012-09-13
Tipsa en vän

Fler liknande artiklar