Dekorationsbild
Dekorationsbild

Studievägledning

Studievägledare är experter på regelverken och kan hjälpa dig att reda ut dina tankar.
En studievägledare har kunskap om de alternativ och vägar som leder dig dit du vill. Om du inte vet vad du vill kan studievägledaren hjälpa dig med att ta reda på det också.

Coach, bollplank och vägledare


Du kan använda en vägledare som bollplank eller coach och du kan få hjälp med att finna din egen väg bland alla utbildningar och kurser.

Förr var bilden av karriären en rak stege där man skulle klättra uppåt. Idag liknar det mera en klättervägg. Det finns en mängd olika alternativa vägar att gå, och där en vägledare kan ge råd när det gäller studierna.

Hitta studievägledare


Om du går på gymnasiet eller en folkhögskola så kan du hitta en vägledare via skolan.

Du kan också kontakta vägledare på ett universitet eller en högskola. Du behöver inte läsa på högskolan för att få prata med vägledarna där.

Vuxenutbildningen i din kommun har också studievägledare. Du hittar dem på kommunens webbsajt. Större kommuner har ofta ett särskilt vägledningscentrum. Du behöver inte läsa på vuxenutbildningen för att prata med vägledarna där.

I funktionen "Sök och jämför utbildning" här på studera.nu finns länkar till studievägledningen vid varje universitet och högskola.

Till beskrivningarna av universitet och högskolor i Sök och jämför utbildning »
 
Att boka tid med en studievägledare kostar ingenting.  

Förbered dig


Du får ofta ut mer av ett samtal med en vägledare om du har hunnit fundera före samtalet. Hjälp att strukturera dina tankar kan du få på utbildningsinfo.se som är Skolverkets webbplats.
Välj och planera på utbildningsinfo.se »
2014-01-09
Tipsa en vän

Fler liknande artiklar