Dekorationsbild
Dekorationsbild

Anmälan till högskolan

Du anmäler dig högskolans utbildningar på Antagning.se. Om du missar sista anmälningsdag går det att göra en sen anmälan.

Anmälan


Anmäl dig på webbplatsen Antagning.se. Precis som studera.nu drivs den av Universitets- och högskolerådet. Du anmäler dig direkt på webben.

Till anmälan på Antagning.se (nytt fönster) »

Antagning till vårterminen 2015

  • 15 oktober: Sista anmälningsdag
  • 1 december: Sista kompletteringsdag
  • 10 december: Antagningsbesked med svarskrav
  • 2 januari: Andra antagningsbeskedet

Du hittar Detaljer om antagningen på Antagning.se (nytt fönster) »

Det är möjligt för universitet och högskolor att genomföra antagning även vid andra tidpunkter. Det kan även gälla antagningen till utbildning på avancerad nivå. Läs mer på respektive universitets och högskolas webbplats och på Antagning.se.

Adresser till universitet och högskolor »

Läs om regler för anmälningsavgifter på Antagning.se (nytt fönster) »

Läs mer om komplettering på Antagning.se (nytt fönster) »

Klicka på bilden för att se en större version.

En anmälan


Du anmäler dig till program, kurser och kurser inom program i en och samma anmälan. Du får anmäla dig till max 20 utbildningsalternativ och du kan ändra din anmälan fram till sista anmälningsdag.

Prioritera alternativen


Du kan bara bli antagen till högst 45 högskolepoäng (hp) per termin. En heltidsutbildning räknas som 30 hp och en halvfartsutbildning som 15 hp. Därför måste du prioritera dina utbildningsalternativ i din anmälan.  För sommarkurser kan du bli antagen till högst 22,5 hp.

Om du vill ändra i din anmälan


Du kan själv ändra i din anmälan fram till sista anmälningsdag. Efter sista anmälningsdag får du inte ändra ordningen i din anmälan, men du kan fortfarande stryka utbildningsalternativ. Om du efter sista anmälningsdag vill lägga till någon utbildning i din anmälan kommer de kurser du valt att lägga till att betraktas som en sen anmälan.

Sen anmälan


Efter sista anmälningsdag kan du göra en sen anmälan. Sena anmälningar tas om hand efter hur de har kommit in till antagningen. Även om högskolan tar emot sena anmälningar till vissa utbildningar, är det ingen garanti för att du ska få en plats.

Mer om sen anmälan (nytt fönster) »

Du stryks från lägre prioriterade alternativ


När du blir antagen till en utbildning stryks automatiskt dina lägre prioriterade alternativ. Har du till exempel prioriterat kurser om 7,5 hp i första, andra och tredje hand (sammanlagt blir det 22,5 hp) och blir antagen till alla tre kurserna, kan du inte bli antagen till en heltidsutbildning på 30 hp som du prioriterat i fjärde hand. Då överstiger summan av antagna poäng 45 hp.

Reservplacerad


Efter första och andra urval får du veta om du är antagen, reservplacerad eller struken till de utbildningar som du har sökt. Är du reservplacerad måste du svara ja på ditt antagningsbesked för att behålla din reservplats.

Vissa högskolor har egen antagning


Vissa universitet och högskolor sköter sin egen antagning. Det innebär att du inte kan göra en anmälan på antagning.se. Kontakta universitetet eller högskolan för att anmäla dig till deras utbildningar.

Studera med funktionshinder - kontakta högskolan


Vid nästan alla universitet och högskolor finns det en person som är samordnare för studenter med funktionshinder. Du bör ta kontakt med samordnaren på ett tidigt stadium, helst redan i samband med din anmälan.

Läs mer om att studera med funktionshinder (nytt fönster) »

2014-10-16
Tipsa en vän

Fler liknande artiklar