Dekorationsbild
Dekorationsbild

Anmälan till högskolan

Anmälan till hösten 2014 har stängt. Men många utbildningar tar fortfarande emot sena anmälningar.

Sen anmälan


Efter sista anmälningsdag kan du göra en sen anmälan. Sena anmälningar tas om hand efter hur de har kommit in till antagningen. Även om högskolan tar emot sena anmälningar till vissa utbildningar, är det ingen garanti för att du ska få en plats.

Mer om sen anmälan (nytt fönster) »

Anmälan


Din anmälan gör du på webbplatsen Antagning.se som precis som studera.nu drivs av Universitets- och högskolerådet. Det enklaste sättet är att anmäla dig direkt på webben men det finns även möjlighet att göra en anmälan via pappersblankett. Skickar du både in en pappersanmälan och gör en webbanmälan, är det din webbanmälan som gäller.

Till anmälan på Antagning.se (nytt fönster) »

Antagning till höstterminen 2014

  • 16 april: Sista anmälningsdag
  • 19 juni: Sista kompletteringsdag
  • 11 juli: Antagningsbesked med svarskrav
  • 6 augusti: Andra antagningsbeskedet

Antagning till sommarkurserna 2014

  • 21 februari: Webbanmälan öppnar
  • 17 mars: Sista anmälningsdag
  • Början av maj: Antagningsbesked

Detaljer om antagningen på Antagning.se (nytt fönster) »

Universitet och högskolor kan genomföra antagning även vid andra tidpunkter. Detsamma kan även gälla antagningen till utbildning på avancerad nivå. Läs mer på respektive universitets och högskolas webbplats och på Antagning.se.

Adresser till universitet och högskolor »

Läs om regler för anmälningsavgifter på Antagning.se (nytt fönster) »

Läs mer om komplettering på Antagning.se (nytt fönster) »

Klicka på bilden för att se en större version.

En anmälan


Anmälan till program, kurser och kurser inom program gör du i en och samma anmälan. Du får anmäla dig till max 20 utbildningsalternativ. Du kan ändra din anmälan fram till sista anmälningsdag.

Viktiga datum »

Prioritera alternativen


Du måste prioritera dina utbildningsalternativ i din anmälan. Du kan bara bli antagen till högst 45 högskolepoäng (hp) per termin. En heltidsutbildning räknas som 30 hp och en halvfartsutbildning som 15 hp. För sommarkurser kan du bli antagen till högst 22,5 hp.

Vill du ändra i din anmälan?


Du kan själv ändra i din anmälan fram till sista anmälningsdag. Efter sista anmälningsdag får du inte ändra ordningen i din anmälan men du kan fortfarande stryka utbildningsalternativ. Om du efter sista anmälningsdag vill lägga till någon utbildning i din anmälan kommer de kurser du valt att lägga till att betraktas som en sen anmälan.

Du stryks från lägre prioriterade alternativ


När du blir antagen till en utbildning stryks automatiskt dina lägre prioriterade alternativ. Har du till exempel prioriterat kurser om 7,5 hp i första, andra och tredje hand (sammanlagt blir det 22,5 hp) och blir antagen till alla tre kurserna, kan du inte bli antagen till en heltidsutbildning på 30 hp som du prioriterat i fjärde hand. Då överstiger summan av antagna poäng 45 hp.

Reservplacerad?


Efter första och andra urval får du veta om du är antagen, reservplacerad eller struken till de utbildningar som du har sökt. Är du reservplacerad måste du svara ja på ditt antagningsbesked för att behålla din reservplats.

Vissa högskolor har egen antagning


Det finns vissa universitet och högskolor som sköter sin egen antagning. Det innebär att du inte kan göra en anmälan på antagning.se. För att anmäla dig till dessa utbildningar måste du ta kontakt med universitetet eller högskolan.

Studera med funktionshinder — kontakta högskolan


Vid nästan alla universitet och högskolor finns det en person som är samordnare för studenter med funktionshinder. Du bör ta kontakt med samordnaren på ett tidigt stadium, helst redan i samband med din anmälan.

Läs mer om att studera med funktionshinder (nytt fönster) »

2014-07-02
Tipsa en vän

Fler liknande artiklar