Dekorationsbild

Studera på distans

Som distansstudent kan du välja att läsa när det passar dig, men det kräver disciplin.
Det finns många som vill studera på universitet eller högskola men som ändå gärna vill göra det hemifrån. Det finns antagligen lika många skäl till att studera på distans som det finns distansstudenter.

De vanligaste skälen till att välja distansutbildning är följande:

  • Att man har familj och barn.
  • Att man vill kombinera arbete och studier.
  • Att man har arbetat några år och vill komplettera eller avsluta sin utbildning.
  • Att man vill läsa en extra kurs utanför sin campusutbildning.

Stor frihet och stort ansvar


Distansstudier är flexiblare och mer obundna än andra studier. Att studera på distans innebär stor frihet att lägga din studietid hur du vill. Samtidigt kan friheten vara krävande. Tänk på att heltidsstudier innebär att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka.

Med eller utan möten


Det finns många olika varianter av distansutbildning. Vissa kurser är helt nät- eller webbaserade. Då behöver du inte resa till universitetet, högskolan eller ett lärcentrum, varken för introduktions- eller tentamenstillfällena. Andra kurser har obligatoriska möten eller virtuella möten över internet. Ta reda på vad som gäller för din utbildning innan du söker.

Lärcentrum


Ett lärcentrum är öppet för alla som studerar på distans. Där finns tillgång till vägledning, lokaler, datorer med internetuppkoppling, videokonferens, webbkameror, skrivare samt möjlighet att kopiera.
 
Ofta kan du skriva dina salstentor på ett lärcentrum. Lärcentrum kan i de flesta fall ge dig tillgång till lokaler och utrustning utanför kontorstid.

Var finns ditt närmaste lärcentrum?


På webbplatsen larcentra.se kan du kolla om du har ett lärcentrum i din kommun.

Hitta ditt närmaste lärcentrum (nytt fönster) »

Frivilliga möten


Det kan finnas frivilliga möten. Den information som ges vid frivilliga möten ska finnas tillgänglig på annat sätt för den student som väljer att stanna hemma.

Obligatoriska möten


Det är universitetet eller högskolan som bestämmer hur många obligatoriska möten kursen ska ha, kontrollera detta innan du anmäler dig. Du får själv stå för eventuella kostnader för resor.

Dator och internet


Gemensamt för de flesta distansutbildningar är att du behöver en dator och tillgång till internet för att klara studierna. För en del kurser kräver universitetet eller högskolan att du har tillgång till vissa i förväg bestämda program. I andra fall får du de program du behöver av universitetet eller högskolan.

Webbkamera


Det finns kurser som bygger på att kontakten mellan lärare och studenter sker via webbkamera. Det är en kamera som du sätter på skärmen och som kräver att du har laddat ner rätt programvara till din dator. Då kan du se och höra alla dina kurskamrater och lärare.

Lärplattform


Universiteten och högskolorna använder sig av olika lärplattformar. En lärplattform är som ett klassrum i datorn. Där finns till exempel arbetsuppgifter, klasslistor, diskussionsforum och grupparbeten. Alla lärplattformar är lite olika uppbyggda men innehåller samma byggstenar.

Studera på distans från utlandet


Alla kurser som inte kräver obligatorisk närvaro på en bestämd plats kan läsas lika bra om man bor i ett annat land. Det som krävs är en dator med internetuppkoppling. Du har också rätt till studiemedel på samma sätt som vid studier i Sverige.

Anmälan och information om utbildningarna


Du anmäler dig till distansutbildning på samma sätt som till vanlig campusutbildning, via antagning.se. Du måste klicka på "Fler sökalternativ" och då kan du bocka för "Visa bara distansutbildningar". Det går också att välja distansutbildningar utan sammankomst. Information om utbildningarna finns på universitetens och högskolornas webbplatser.

Till antagning.se (nytt fönster) »

2014-03-21
Tipsa en vän

Fler liknande artiklar