Johanna Haapala bor i Louisiana i USA och läser lärarutbildningen vid Karlstads universitet på distans. Ett upplägg som kräver både disciplin och ibland tidiga morgnar.

Johanna har alltid gillat att resa och efter gymnasiet varvade hon jobb och resor innan hon förra året kände att det var dags att ta tag i studierna.

- Jag tycker mycket om att resa men ville också börja plugga och få en utbildning. Då passade distansstudier perfekt för mig, att ha möjligheten att bo i ett annat land och ändå kunna studera, säger hon.

Läser ämneslärarutbildning på distans

Under en period som volontärarbetare i Guatemala träffade hon sin nuvarande pojkvän som bodde och studerade i USA. När han åkte hem följde hon med och i höstas började hon läsa ämneslärarutbildningen på distans från Karlstads universitet. Att det blev just lärare var ingen slump.

- Min mamma är lärare i svenska och engelska och jag har alltid tänkt på lärare som ett kul framtida yrke. Än så länge känns det som ett bra val, berättar Johanna.

Undervisningen sker helt på distans, men två gånger per termin har de närträffar på plats på universitetet. Hittills har det inte varit några problem för Johanna då de varit schemalagda i början och slutet av terminen då hon redan varit hemma i Sverige.

- Det har fungerat bra, men senare i utbildningen kanske de kommer i mitten av terminen och då får jag helt enkelt åka hem. Som tur var finns det väldigt billiga biljetter fram och tillbaka till USA så det funkar med min lilla studentbudget, säger hon.

”Jag försöker vara strukturerad”

En vanlig dag börjar Johanna plugga vid åtta eller nio och hon försöker få så mycket som möjligt gjort på förmiddagen och eftermiddagen. Två till tre gånger i veckan kommer nya föreläsningar, ibland måste hon gå upp tidigt för att se dem direkt, men oftast går det att se dem när som helst.

- Jag försöker vara strukturerad och tänker att jag ska plugga åtta till fyra varje dag. Nu blir det inte alltid så, men det är målet i alla fall, berättar hon.

Johanna träffar bara sina klasskompisar två gånger per termin och det kan vara lite svårt att lära känna varandra när de annars bara ses via Skype och på deras gemensamma läroplattform. Hon kan ibland sakna att inte ha klasskompisar nära.

- Universitetsstudier är väl generellt sett rätt självständiga men det kan vara skönt att ha klasskompisar runt sig som gör samma sak. Nu bor jag ändå i en studentstad och mina kompisar är studenter vilket gör att jag ändå får ta del av ett studentliv, säger hon.

Fördelen med att studera på distans tycker Johanna är möjligheten att vara flexibel och själv lägga upp sina dagar. Det kräver mycket disciplin men fördelarna överväger helt klart.

Planerar att jobba i Sverige

Efter studierna planerar hon att arbeta som gymnasielärare i Sverige och det finns även en möjlighet att hon läser slutet av sin utbildning på plats i Karlstad.

- Eftersom vi läser tillsammans med campusstudenter tror jag inte att det kommer vara några problem. Jag funderar på att kanske läsa tre år på distans och de sista två åren på campus, berättar Johanna.

Just nu är hon hemma i Sverige för en av terminens två närträffar och för att skriva en tenta. Efter det väntar praktik i hemorten Uddevalla innan det bär av till USA igen.

Sidan uppdaterades 2018-07-03

Johannas distansstudier-tips

  • Se det som ett jobb och öva på att vara självdisciplinerad.
  • Utnyttja möjligheten att kunna plugga var som helst, tänk kreativt!