Möjligheten till större ansvar och högre lön lockade Sladjana Stojadinovic att sätta sig i skolbänken igen.
– Som barnskötare är man lite begränsad. Man är alltid beroende av förskollärare, som har det övergripande ansvaret. I stället för att bli ledd ville jag leda.
Nu kombinerar hon jobb med studier och är snart utbildad förskollärare.

Att studera är inget nytt för Sladjana. I Serbien hade hon en högskole­examen i ekonomi, något som kom väl till hands när hon och hennes man drev ett eventföretag tillsammans. Men det var hela tiden något som skavde – Sladjana trivdes inte i sitt hem­land och kände att hon inte passade in. Efter en tids diskussioner bestämde hon och hennes man sig för att flytta till Sverige tillsammans med sin dotter.

Redan i Serbien började Sladjana försöka lära sig svenska via SFI:s språk­tjänst ”Digitala spåret”. När hon väl kommit till Sverige lyckades hon göra klart SFI på åtta veckor.

Bara ett tillfälligt jobb

– De första två månaderna jobbade jag som städare, sedan fick jag jobb som obehörig barnskötare. Min svenska var inte perfekt då men jag lärde mig alltmer via jobbet.

Hon blev kvar på det jobbet i två år.

– I början tänkte jag att barnskötare var ett tillfälligt jobb tills jag visste vad jag ville bli. Jag hade aldrig drömt om att jobba med barn utan jag bara råkade hamna där när de sökte personal. Eftersom jag inte var inskolad på rätt sätt, var det kämpigt i början, berättar hon.

På den arbetsplatsen hade kollegorna ofta attityden att mycket var för svårt för Sladjana att klara av och de gav henne ganska be­gränsa­de arbetsuppgifter. Hon sökte sig vidare till en annan förskola där hon fick ett helt annat bemötande. Hennes nya chef och kollegor var tydliga med att de trodde på henne och visste att hon var kapabel. Det gav henne ett nytt självförtroende och hon började känna att hon gärna skulle vilja fortsätta jobba inom barnomsorg.

– Jag bestämde mig för att våga testa att plugga till barnskötare.

Svårt beslut att börja plugga igen

Att ta beslutet att börja studera igen i trettioårsåldern beskriver Sladjana som en ”kamp mot sig själv”.

– När jag flyttade hit tänkte jag att jag hade pluggat klart. Det tog tid att inse att det är okej att börja studera senare i livet. Det är också viktigt att själv utforska vad man har för möjligheter, det finns många utbild­ning­ar och mycket stöd man kan få, man måste bara veta var man ska leta.

Som utbildad barnskötare kom insikten att hennes yrke ändå fort­farande hade vissa begränsningar.

– När man jobbar så nära barn påverkar man deras liv. Barnen är värde­fulla med­borgare som en dag ska ta över samhället och då behöver de få rätt värderingar. Som barnskötare är man lite begränsad. Man är alltid beroende av förskollärare, som har det över­gripande ansvaret. I stället för att bli ledd ville jag leda.

Det fanns en annan aspekt som också lockade.

– Som förskolelärare tjänar man ungefär 10 000 kronor mer i månaden.

Sladjana pratade med sina kollegor som rekommenderade henne att plugga till förskol­­lärare.

– I Serbien läser man ryska i stället för engelska som andra främmande språk. Det gjorde att jag inte var behörig till hög­skole­studier. Jag fick alltså börja plugga engelska på gymnasie­nivå. Efter sex månader var jag äntligen godkänd och kunde komma in på förskol­lärar­programmet med mina högskolepoäng från Serbien.

Sladjana letade på Antagning.se och hittade en erfarenhetsbaserad förskol­lärar­utbildning där man kan kombinera jobb med studier. Under studie­tiden jobbar hon fyra dagar i veckan och är på plats på högskolan en gång i veckan. Efter sommaren har hon bara en termin kvar innan hon kan kalla sig förskollärare.

Studera med familj

– I början var det svårt att hitta rätt studieteknik, nu går det mycket snabbare att läsa kurs­litteraturen. Man lär sig vad som är viktigt och vad läraren är ute efter. I min student­grupp finns personer i alla möjliga åldrar och vi pluggar jättebra tillsammans. När vi är klara med utbildningen ska vi åka på en resa tillsammans för att fira.

Hon tipsar om att vara säker på att det är vad du vill innan du börjar en utbildning.

– Det kommer finnas stunder då det känns för tungt. Om man har familj behöver man ta hjälp av dem. Och var envis!

För åtta år sedan fick Sladjana sitt andra barn, vilket innebär att hon har fullt upp hemma med ett lågstadiebarn och en tonåring.

– Barnens pappa har fått ta hand om barnen mycket medan jag studerat. Särskilt i början, innan jag kommit in i att kombinera jobb med studier, hade jag inte mycket till fritid. Nu kan vi sitta tillsammans och kolla på en film om kvällarna, men det hann jag inte med när jag började studera. Först jobba, sedan laga mat, sedan plugga, sedan sova. Jag har aldrig prioriterat bort sömnen – den är för viktig.

Med en och en halv termin kvar funderar hon redan på vad som kan vara nästa steg.

– Jag har förstått hur viktiga de vuxna är för att barnen ska ha det bra. En dröm vore att kombinera förskol­lärar­yrket med att undervisa på universitet­et.

Sidan uppdaterades 2023-06-16