Efter ett år på personalvetarutbildningen med inriktning sociologi vid Örebro universitet känner Petra Svensson att hon har hamnat helt rätt.

Sedan andra året i gymnasiet har Petra haft klart för sig att hon vill läsa vidare. Men först valde hon att jobba några år. Det blev arbete på återvinningscentralen hemma i Falkenberg, säsongsjobb i fjällen och en tid i Norge innan hon bestämde sig för att börja studera. Frågan var bara vad hon skulle läsa.

Jag var inställd på att läsa till socionom, men kom på andra tankar efter att ha pratat med en av sommarjobbarna på återvinningscentralen där jag arbetade. Hon läste personalvetarutbildningen i Lund och tyckte att jag skulle passa bättre som personalvetare, berättar Petra.

Valet föll på Örebro

Hon läste på mer om utbildningen och kände att den skulle passa henne. Eftersom hennes dåvarande pojkvän bodde och studerade i Filipstad sökte hon till Örebro universitet som ligger närmast. Ett val hon inte ångrat.

Jag trivs jättebra i Örebro, jag kände mig hemma direkt. Det är nära till allt, det är en cykelstad och det är lätt att hitta. Tyvärr finns det inte något hav, men det finns både naturreservat och en å som går igenom staden, säger Petra.

Att få en bostad var inget problem, trots att Petra hade för få ködagar för att få en etta var hon inte orolig. Örebro har bostadsgaranti och det finns en akutrumsförmedling att vända sig.

Det fanns alternativ, men jag lade upp en annons på Blocket och hyr nu en lägenhet i andra hand, berättar hon.

Lätt att lära känna nya personer

Tack vare introduktionen var det lätt att lära känna nya personer även från andra klasser som tillhör samma sektion. Både givande och roligt att få möjlighet att lära känna fler än bara de som går i ens klass tyckte Petra.

Det var först efter första tentan som vi började umgås mer inom klassen, berättar hon.

Petra tror att det har varit bra för henne att jobba i fyra år innan studierna då hon har kunnat koppla det hon läser om i skolan till sitt arbetsliv. Kurser som handlat om hur organisationer fungerar har fått henne att se på sina arbetsplatser på ett helt nytt sätt.

Gick snabbt att komma in i studierna

Innan hon började studera var hon lite nervös för att det skulle gå dåligt, det var trots allt fyra år sedan hon senast satt i skolbänken. Men det gick snabbt att komma in i det, kanske tack vare att hon var så motiverad.

Jag har verkligen velat plugga och det är hur roligt som helst att lära sig nya saker, berättar Petra.

Utöver studierna är Petra aktiv inom ESN, en förening vid Örebro universitet som tar hand om och har introduktion för utbytesstudenter.

Det är jätteroligt att träffa andra nationaliteter och inte bara umgås med svenskar. Jag har även förbättrat min engelska både i tal och skrift, säger hon

Vad som händer efter examen är inte klart än, Petra funderar på att läsa en master och skulle gärna jobba med förändringsarbete på ett företag. Kanske blir hon kvar i Örebro ett tag men sedan vill hon gärna tillbaka söderut, till kusten och havet. Men just nu tar hon en tenta i taget.

Sidan uppdaterades 2020-09-10