I höst påbörjar Beatrice Säll kandidatutbildningen i meteorologi vid Stockholms universitet. Nu väntar tre spännande år.

Antagningsbeskedet har kommit och trots att Beatrice var ganska säker på att komma in blev hon gladare än hon trodde att hon skulle bli. Hon har höga förväntningar på utbildningen.

 Jag hoppas att det kommer att bli roligt och att det ska kännas som rätt val. Att det leder till något jag vill ägna livet åt, säger Beatrice.

Att det skulle bli en naturvetenskaplig utbildning var en självklarhet. Hon gick naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har alltid varit intresserad av miljöfrågor och väder. Hon har läst kurser i hållbar utveckling och geologi, men till slut föll valet på meteorologi.

Jag läste en introduktionskurs i meteorologi på kvällstid vid Stockholms universitet. Den handlade om vad metereologi innebär och jag tyckte att det var jätteintressant. Allt var så spännande och jag kände att jag ville lära mig mer, berättar Beatrice.

Redo för studentlivet

Under de tre år som gått sedan hon tog studenten har Beatrice jobbat som bland annat elevassistent och receptionist, hon har studerat ett par terminer och rest. Men nu känner hon sig redo för att bli student på heltid.

Att börja läsa en utbildning har inte ens funnits på kartan förrän för ungefär ett halvår sedan, men det känns som att det är dags nu, jag är sugen på att börja. Men det känns bra att jag tagit tid på mig att fundera och välja något som känns bra och inte bara kastat mig in i det, säger hon.

Hon valde mellan Stockholms och Uppsala universitet, men under förberedelsekursen i Stockholm fick hon ett bra intryck av institutionen. Hon har dessutom bott i Stockholm i nästan hela sitt liv, för närvarande bor hon hos sin pappa men förhoppningen är att hon och pojkvännen snart ska få en studentbostad. Utbildningen är tre år lång och Beatrice vet redan vad som lockar mest.

Jag ser fram emot år tre, de första två åren läser vi bara matte och fysik men år tre är det specialisering mot meteorologi. Det ska bli väldigt spännande då, när det börjar på riktigt, säger hon.

Vill till Island

Förhoppningsvis blir det också en utlandstermin. Helst av allt vill hon åka till Island.

Jag var där på semester och blev helt fascinerad, det var så annorlunda och vackert. Jag skulle gärna bo där, lära mig mer om landet och jobba med meteorologi, berättar Beatrice.

Om det blir forskarstudier eller inte vet hon inte i dag, men siktet är inställt på att fortsätta studera även efter kandidatexamen. Antingen en masterutbildning eller ett år oceanologi, läran om jordens oceaner och hav.

Det står mellan de två alternativen beroende på vad som ger mest möjligheter framöver, säger Beatrice.

Trots att det ska bli roligt att börja plugga känns det också lite nervöst.

Jag har tyckt att det har varit skönt med en paus från skolan, men nu börjar jag känna att det var länge sedan jag pluggade. Det blir lite svårt att ställa om hjärnan i pluggläge igen, säger Beatrice.

Hitta program och kurser inom metereologi i Hitta och jämför utbildningar

Sidan uppdaterades 2020-09-10