Veronica Lundberg var strax över 30 år när hon började läsa till sjuksköterska. Efter två specialistutbildningar och en master är målet att forska.

Valet att utbilda sig till sjuksköterska var något som växte fram. Efter gymnasiet hade hon olika typer av kontorsjobb men kände efter ett tag att hon ville göra något annat.

 Det var tufft att få jobb med bara en gymnasieutbildning och jag kände dessutom att kontorsjobb inte riktigt var min grej. Jag ville inte bara sitta på ett kontor hela dagarna, säger Veronica.

Bra att testa olika jobb

Samtidigt tycker Veronica att det har varit bra att prova på olika jobb för att komma fram till vad hon verkligen ville göra. En period arbetade hon i receptionen på en klinik som tillverkar ortopediska skoinlägg och där väcktes ett intresse för att jobba med patienter. I samband med att hon fick tvillingar började hon läsa till undersköterska. En utbildning hon haft nytta av i senare studier.

 Jag hade redan erfarenhet av att omvårdnad när jag började på sjuksköterskeutbildningen och det betydde jättemycket. Många studenter i dag har aldrig satt sin fot i vården. Tidigare var du tvungen att vara undersköterska för att kunna söka till sjuksköterskeutbildningen och det var nog rätt bra, säger Veronica.

I början var tanken att läsa de tre åren till sjuksköterska och sedan börja jobba, men så blev det inte.

 När jag insåg vilka möjligheter som fanns och vad det går att göra som sjuksköterska har jag bara fortsatt att studera. Jag tycker det är ett fantastiskt yrke och det är jätteroligt att plugga, berättar Veronica.

Påbörjar ännu en specialistutbildning

Hennes första specialistutbildning var inriktad mot vård av äldre, en grupp hon fastnat lite extra för under sin första praktik när hon läste till undersköterska. Direkt efteråt började hon läsa masterprogrammet och efter att ha arbetat på en vårdcentral kände hon att hon behövde komplettera med en utbildning till distriktssköterska. I våras blev hon färdig med den och i höst påbörjar hon en utbildning till barnsjuksköterska.

 Som distriktssköterska behöver du en bredd och jag kände att jag saknade barnperspektivet. Först tänkte jag söka kurser inom det men då utbudet var jättedåligt bestämde jag mig för att läsa en utbildning istället, säger Veronica.

Har jobbat parallellt med studierna

Alla vidareutbildningar har Veronica läst på distans på halvtid samtidigt som hon jobbat 75 procent. Det har fungerat väldigt bra men det gäller att ta till vara på de stunder som går till att plugga.

 Det går att komma långt med disciplin och motivation, visst har det varit tungt ibland men jag har aldrig tyckt att det berott på barnen utan snarare på att det varit mycket i skolan. Jag pluggar lite hela tiden, så fort jag får en stund över, det fungerar inte att sitta och plugga tre timmar streck med barn, säger Veronica.

Hon beskriver sig själv som en plugghäst och ser inget slut på studierna. Under hösten ska hon publicera en artikel och målet är klart:

 Får jag en doktorandtjänst hoppar jag på det tåget direkt.

Sidan uppdaterades 2020-09-10