Nu finns ett nytt omställningsstudiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och som vill bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det ger dig möjlighet att studera på heltid i 44 veckor samtidigt som du kan få 80 procent av din lön i bidrag. Det går också bra att välja studier på deltid.

Nu är anmälan öppen och det går att söka omställningsstudiestöd för studier i Sverige som börjar 1 januari–30 juni 2023.

Vad är omställningsstudiestöd?

Det är ett nytt studiestöd som riktar sig till dig som redan är etablerad och har aktuell förankring på arbetsmarknaden och vill höja din kompetens med hjälp av en utbildning.

Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 % av din lön, dels av ett lån som du själv bestämmer om du vill använda eller inte. Du kan studera 44 veckor på heltid och få stödet, eller längre om du väljer att studera på deltid.

Studiestödet hanteras av CSN, Centrala studienämnden och är en del av ett större omställningspaket initierat av regeringen. Det omfattar även omställnings- och kompetensstöd från en omställningsorganisation. 

Vem kan få omställningsstudiestöd?

Du som är anställd kan få ta del av omställningsstudiestödet. Det är en möjlighet för dig som idag arbetar att kunna kompetensutveckla dig eller helt byta bransch efter en utbildning. Här följer en lista med några av de saker som ska vara uppfyllda innan du ansöker om omställningsstudiestöd:

  • Du ska vara 27-62 år.
  • Du ska vara anställd och etablerad på arbetsmarknaden.
  • Utbildningen du vill gå ska ge rätt till studiestöd.

Vilka utbildningar ger rätt till omställningsstudiestöd?

Alla utbildningar som ger rätt till studiemedel ger också rätt till omställnings-studiestöd, under förutsättning att den kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar som en omställningsorganisation köper in kan ge rätt till omställningsstudiestöd.

Det här gäller för att en utbildning ska omfattas av omställningsstudiestödet:

  • Utbildningen ska bidra till att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
  • Utbildningen kan ges på hel- eller deltid, men du måste studera på minst 20 procent.
  • Utbildningen ska vara CSN-berättigad.
  • Du behöver inte vara antagen till utbildningen innan du ansöker.

Hur ansöker du om omställningsstudiestöd?

Det är två ansökningsomgångar per år. Den 1 oktober 2022 öppnade ansökan inför vårens utbildningar och den 1 april öppnar ansökan inför höstens utbildningar.

Nu kan du söka omställningsstudiestöd för utbildningar som startar till våren 2023 under perioden 1 januari-30 juni.

Du gör din ansökan hos CSN och på Mina sidor.

Kontakta en studievägledare för rådgivning

Vill du få stöd och rådgivning kring ditt studie- och yrkesval? Prata med en studievägledare. De kan vägleda dig i dina möjligheter att ta dig vidare i din karriär eller omställning som kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. 

Mer information hur studievägledaren kan hjälpa dig.

Mer information om omställningsstudiestödet

Kontakta CSN om du vill veta mer, har frågor eller ska ansöka om omställningsstudiestöd.

Till mer information om omställningsstudiestödet på CSNs webbplats.

Vill du veta vilket stöd du kan få av en omställningsorganisation?

Till mer information om omställningsorganisationerna på CSNs webbplats.

 

Sidan uppdaterades 2022-11-07