ErasmusplusTEST

Hitta din plats

Upplev Europa samtidigt som du studerar - det berikar dig och din utbildning! Genom utbytesprogrammet Erasmus+ skapar du minnen för livet tillsammans med nyfunna vänner samtidigt som du hittar din plats.

Hitta din plats

Genom att delta i utbytesprogrammet Erasmus+ kan du studera kostnadsfritt på ett universitet i Europa som har avtal med ditt svenska universitet eller högskola. Utbytesperioden kan vara av olika längd. CSN får du som vanligt och du får även ett stipendium. Högskolepoängen räknas in i din svenska examen.

Kontakta det internationella kontoret på din högskola för mer information om ansökan, kurser och stipendium. Kontaktformulär finns längre ner på sidan.

 

Så här går det till

1. Hitta ditt utbyte

I kontaktlistan längre ner på sidan hittar du länkar till högskolornas egen information om aktuella utbytesmöjligheter. Sök där eller gå till det internationella kontoret på din högskola så hjälper de dig.

2. Ansök om Erasmusutbyte

Instruktioner om hur du ansöker online finns på din högskolas hemsida.

3. Gör språktest

Innan du åker får du göra ett enkelt och kostnadsfritt språktest. Det är ett självvärderingstest som görs online så att du vet vilken nivå du befinner dig på. Du kan även delta i en kostnadsfri språkkurs om du vill förbättra dina kunskaper ytterligare.

4. Hitta boende

Många universitet utomlands erbjuder boende i samband med att du pluggar där. Annars finns andra alternativ, t.ex. genom erasmusu.com eller esn.org.

Allt du behöver veta om utbyten

Alla som åker på utbyte med Erasmus+ får ett stipendium, men storleken på summan varierar beroende på vilket land du ska studera i och hur länge du är iväg.

Stipendierna för studieutbyten inom Europa ligger för närvarande på 400-510 euro per månad.

För utbyte utanför Europa är stipendierna större och du får dessutom ett resebidrag.

Information om exakt belopp får du från det internationella kontoret på din högskola. Anmäl ditt intresse och hör dig för om just dina möjligheter.

Tanken är att du som har studerat i minst ett år ska kunna åka på utbyte med Erasmus+, det är inte ett elitprogram för några få.

Chanserna att få åka på utbyte är goda, särskilt om du är flexibel när det gäller vilket land du åker till. Utbytet innebär att du läser motsvarande kurser som hemma fast på ett universitet utomlands. Förutsättningen är att din högskola har ett avtal med universitetet utomlands. I kontaktlistan hittar du information från svenska högskolor och universitet.

Du behåller stödet från CSN under tiden och får tillgodoräkna dig poängen du klarat utomlands till din svenska examen.

Vill du veta vad som gäller för just dig och din utbildning, hör med de utbytesansvariga på din högskola.

Du har rätt till studiemedel men behöver ansöka om studiemedel för utlandsstudier.

I kontaktlistan hittar du länkar till universitetens/högskolornas information om möjliga utbyten. Där kan du oftast se vilka länder och utländska universitet som det finns avtal med, beroende på vad du pluggar just nu.

Är du intresserad av studier utanför Europa går det också att söka stipendium för detta inom Erasmus+-programmet. Kontakta det internationella kontoret på din högskola för att få veta mer om vilka möjligheter som finns för din del.

Ja, åker du med Erasmus+ får du tillgodoräkna alla godkända poäng från ditt utbyte till din svenska högskola.

Upplevelsen: Oavsett om ditt motiv till utbytesstudier är akademiskt eller kulturellt vågar vi lova att det kommer vara en spännande berg och dalbana att plugga i ett annat land. Några fördelar med Erasmus+ är att du får tillgodoräkna dig dina godkända poäng och att du får stipendiemedel för att täcka vissa omkostnader. Att du dessutom förbättrar dina chanser att få drömjobbet är självklart en enorm fördel. 

Nätverkandet: Erasmus+ har funnits i över 30 år och är ett väl inarbetat koncept hos de universitet som är med i samarbetet. Utöver alla studenter du träffar kommer du snart märka att det finns ett Erasmus-community där du kan hitta vänner och skapa ett stort nätverk. Kolla på #erasmusfamily på Instagram om du är nyfiken på Erasmusstudenters vardag i ett annat land. Erasmus+ förenar och berikar!

Konkurrenskraften: Erasmus+ höjer din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. CSN har i en studie visat på att lönen är högre för de som varit på utbyte jämfört med de som antingen bara pluggat i Sverige eller som pluggat hela utbildningar utomlands.

Du betalar boende, mat och andra omkostnader själv. Men du behöver inte betala eventuella terminsavgifter. Stipendiet på mellan 400-510 euro i månaden är tänkt att täcka en del av dina omkostnader under tiden du är på ditt utbyte.

Nyfiken? Här finns det hjälp!

Vill du veta mer om Erasmusprogrammet? Välj ditt universitet/högskola i listan så hittar du en länk till deras egen information om ansökningstider, vart du kan åka, med mera. Du får också kontaktuppgifter till de internationaliseringsansvariga eller motsvarande. Dem kan du kontakta direkt via formuläret, genom mejl eller telefon.

I och med att du skickar ett mejl via formuläret godkänner du att dina kontaktuppgifter skickas vidare till vald högskola.

Så här behandlar UHR personuppgifter

13334





Tack!

Ditt meddelande har gått iväg.

Studenter berättar