EU-praktik Sweden

Få en inblick i EU:s arbete – sök praktik

Få direkt erfarenhet av arbete vid EU:s institutioner, byråer och organ genom att söka praktik. Få kunskap om EU, beslutsprocesser och politik. Bidra till EU:s dagliga arbete och få chansen att arbeta med kollegor från alla EU-länder samtidigt som du får lön. 

Filmer om EU-praktik

EU-praktik är för dig!

Varje år får 2000 personer i åldrarna 23 och uppåt möjlighet att praktisera vid EU-institutioner, byråer och organ. Grundkraven för att söka betald EU-praktik är EU-medborgarskap, avslutad universitetsutbildning (minst tre år vid ansökningstillfället) och mycket goda kunskaper i minst två officiella EU-språk (till exempel engelska och svenska).

Det finns ingen åldersgräns för de flesta av praktikprogrammen och du kan göra praktik direkt efter dina universitetsstudier, mitt i karriären när du överväger en karriärändring, eller kanske i början av pensionen. Praktikmöjligheter finns för många profiler: IT, juridik, forskning, ekonomi, lingvister, psykologi, HR, kommunikation, finans, internationella relationer, försvar, miljö, rymdfrågor, migration, datasäkerhet, policy, tull, statistik, medicin, transport med flera. 

Ta chansen att praktisera i en internationell miljö samtidigt som du får nya kollegor och erfarenhet. 

Så här går det till:

Välj praktikprogram

Det finns över 60 olika praktikprogram vid EU:s institutioner, byråer och organ. Ditt val beror på vilka frågor och arbetsuppgifter du vill arbeta med, hur lång tid du vill göra din praktik och i vilket land du vill praktisera.

Sammanfattning av EU-praktikprogram på UHR:s webbplats 

Skicka in din ansökan

Registrera ett konto i ansökningssystemet (varje praktik har egen ansökningsplattform). Skapa ditt CV i Europassformat

Fyll i ansöknings­formuläret. Se till att din ansökan är komplett, tydlig och konkret. UHR tipsar om hur du skriver en lyckad praktikansökan

Skicka in din ansökan i tid.

Urvalsprocessen

Flera steg kan ingå i urvalsprocessen: bedömning av ansökan, poängsättning av kompletterande handlingar och intervju. Tänk på att du konkurrerar med andra sökande. Genom att skriva ett bra motivationsbrev, en områdesrelaterad ansökan och visa ett tydligt intresse av EU-frågor med konkreta exempel ökar du dina chanser.

Har du frågor? Ta kontakt med UHR

Grattis, du är stagiaire!

Nu har du fått glädjande beslut om din EU-praktik och det är dags att förbereda hälsointyg, utdrag från brottsregister, olycksfallsförsäkring, med flera.

Skicka alla dokument i tid. Kom ihåg att informera Skatteverket om din kommande praktikantlön.

UHR tipsar inför din EU-praktik

Vanliga frågor om EU-praktik

För att söka EU-praktik behöver du ha en avslutad universitetsutbildning på minst tre år. Det finns ett begränsat antal korttids praktikprogram för högskolestuderande, till exempel vid Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESC) samt MEP-praktik vid Europaparlamentet

Som högskolestuderande kan du söka praktik vid Europeiska kommissionens representation i Sverige, ett av Europadirekt-kontoren, EU-regionkontor i Bryssel eller vid Sveriges ständiga representation vid EU.

Praktiken är obetald och du kan finansiera praktiken med CSN och Erasmus. Det är en meriterande erfarenhet som kan stärka dina chanser för betald EU-praktik.

UHR anordnar informationswebbinarier inför ansökan för Europeiska kommissionens Blue Book praktik, Europaparlamentets Schuman praktik och Rådets praktik samt inför andra EU-praktikprogram.

Vi bjuder alltid in experter från EU-praktikkontor och går igenom ansöknings- och urvalsprocessen, samt svenska EU-praktikanter som gästtalare så att de kan berätta om sina erfarenheter och svara på praktiska frågor om livet som praktikant. Var hittar jag boende, ekonomi, arbetsuppgifter, m.m? UHR:s webbinarier ger dig tips och råd om hur du skriver en lyckad ansökan

Epso ger en bra sammanfattning av de flesta EU-praktikmöjligheter

UHR informerar om alla pågående praktikansökningar i EU Careers Swedens informationskanaler på Facebook, LinkedIn och Instagram, samt i UHR:s månatliga nyhetsbrev om praktik och arbete vid EU:s institutioner.

Ditt universitet kan ha en studentambassadör för EU som kan ge stöd

Nyfiken? Här finns det hjälp!

Vi på UHR vill att fler svenskar söker EU-praktik och vill erbjuda stöd till alla som behöver hjälp. Har du frågor, ta gärna kontakt med oss på: concours@uhr.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information och inspiration.

Prenumerera på nyhetsbrev