Haodong Qi trivdes så bra vid Lunds universitet att han stannade kvar efter sin master. Han menar att forskningen är bra för den personliga utvecklingen.

Haodong Qi lämnade sitt hemland Kina 2004, direkt efter gymnasiet, för att fortsätta studierna utomlands, precis som hans kusiner gjort före honom. Han läste en fil kand i Nederländerna och bestämde sig sedan för att gå vidare med en master vid Lunds universitet.

Han kände till en del om Lund i förväg, tack vare en vän från Amsterdam som studerade där och trivdes bra. Så Haodong Qi sökte till masterprogrammet i ekonomisk demografi vid Ekonomisk-historiska institutionen och hamnade i en tätt sammansvetsad grupp där han omedelbart kände sig hemma.

– Jag älskar det här stället. Det överträffade mina förväntningar. Men det tog ett tag att bestämma att jag skulle börja forska.

”Svårare än jag trodde”

I dag har Haodong Qi en doktorandanställning vid institutionen och har kommit långt med sin avhandling i befolkningsekonomi. Han undersöker de ekonomiska konsekvenserna av en åldrande befolkning i Sverige. Tillsammans med sina handledare är han även djupt engagerad i ett projekt som finansieras av EU.

Han trivs i den akademiska miljön, med sina kolleger och de internationella konferenserna. Och han har lärt sig uppskatta forskarlivets utmaningar.

– Att doktorera är faktiskt mycket svårare än jag trodde att det skulle vara. Du ställs inför svårigheter, men du övervinner dem och växer. Jag tror det är väldigt bra för din personliga utveckling.

Ingen tid för svenskan

Han började lära sig svenska 2011 men hoppade tidigt av kursen eftersom han var överhopad med arbete. Fast han försöker planera in tid att simma och spela fotboll, för att hålla sig klar i huvudet.

– När jag är hemma så fortsätter min hjärna att tänka på jobbet. Så jag behöver fysisk aktivitet för att få en god sömn. Men jag kan ändå vakna mitt i natten med nya idéer. Jag har till och med ett anteckningsblock bredvid sängen!

Just nu har han dessutom ett annat uppdrag vid sidan av studierna, nämligen som ordförande för Kinesiska Föreningen i Lund. De anordnar fester där alla 400 kineser i Lund samlas för att fira traditionella högtider. Föreningen fungerar också som ett stödnätverk där studenter kan utbyta erfarenheter och hjälpa varandra.

Vill bli konsult

Haodong Qi drömmer om att så småningom kunna öppna en egen konsultfirma i Kina, men han medger att det inte skulle vara lätt att åka tillbaka efter så många år i Europa. Han säger att folk i Kina sätter värde på andra saker.

– Med det här jobbet kommer jag aldrig att kunna köpa ett flott hus eller en dyr bil. Men det ger en annan tillfredsställelse.

Han pekar på ett inramat certifikat på väggen bakom sig.

– Förra månaden tilldelades jag den här utmärkelsen för bästa paper vid European Population Conference 2014. Det tog mig över ett år att utveckla modeller, sammanställa resultaten och skriva ihop ett paper. Och så läser juryn det, de är övertygade och de håller med dig. Det är min belöning! Prissumman är bara 400 euro, men titeln och äran betyder mera för mig.

Sidan uppdaterades 2015-08-21