Anmälan och betalning
Här hittar du datum för kommande högskoleprov, när du kan anmäla dig och hur du betalar. Kontrollera att du har legitimation som är giltig vid provtillfället.
Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes och vill ha anpassning vid provet, behöver du läsa noga vad som gäller och vad du ska göra.
Provdatum och anmälningsperioder
Provtillfälle | Provdag | Anmälan |
---|---|---|
Höst 2024 | 20 oktober 2024 | 13-20 augusti 2024 |
Vår 2025 | 5 april 2025 | 7-14 januari 2025 |
Anmälan
Du anmäler dig till högskoleprovet på Hogskoleprov.nu.
Läs först igenom viktig information på den här sidan.
Anmälan till höstens högskoleprov är stängd. Det går inte att anmäla sig när anmälan är stängd.
Viktigt vid anmälan
Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer.
Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum. Du behöver också ange ditt passnummer eller id-nummer vid anmälan.
Om du behöver anpassning är det viktigt att du klickar i detta vid anmälningstillfället. Du hittar mer information under rubriken "Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes" på den här sidan.
Anmälan om du har skyddad identitet
Du med skyddad identitet går in på anmälningssidan till högskoleprovet (Hogskoleprov.nu) och väljer ”Skapa konto”. Där markerar du alternativet ”Jag har skyddad identitet”. Du får då en länk som du följer där du kan fylla i din intresseanmälan. Instruktioner om hur du betalar anmälningsavgiften skickas till dig så snart UHR kontrollerat din intresseanmälan. Du behöver därför bevaka din mejl efter genomförd intresseanmälan.
Har du frågor om anmälan med skyddad identitet, kontakta: hpsekretess@uhr.se
Nej, det går inte att anmäla sig till högskoleprovet efter det att anmälan har stängt.
Om du har gjort ett namnbyte efter det att du gjorde din anmälan behöver du uppdatera ditt anmälningskonto.
Gå in på dina sidor – Mitt konto på Hogskoleprov.nu och välj Hämta uppgifterna igen så uppdateras ditt konto.
Observera att om du gör din uppdatering senare (veckan innan provet) måste du även kontakta UHR på registrator@uhr.se och meddela att du uppdaterat ditt konto.
Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.
Vem kan skriva höstens högskoleprov?
För att få skriva höstens högskoleprov måste du fylla minst 18 år under 2024, eller uppfylla vissa villkor.
Om du inte fyller minst 18 år under 2024 kan du ändå få skriva högskoleprovet om;
- du är elev i gymnasieskolan och läser på höstterminen det tredje läsåret eller senare,
eller
- du har en gymnasieexamen eller ett studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan,
eller
- du med godkänt resultat har fullföljt utbildning som motsvarar gymnasieskolan.
Om du uppfyller minst ett av villkoren så kan du göra din anmälan på Hogskoleprov.nu
Du kan även behöva komplettera din intresseanmälan med ett intyg. Om det är aktuellt för dig att komplettera får du information om att du måste komplettera i samband med att du gör din anmälan på Hogskoleprov.nu.
Du måste legitimera dig på provdagen
På provdagen måste du ha en giltig legitimation som stämmer med personuppgifterna du fyller i när du anmäler dig. Observera att det kan ta tid att beställa nytt id-kort eller pass. Kontrollera giltighetstiden noga och var ute i god tid!
Vad som räknas som giltig legitimation står under rubriken "Giltig legitimation och id-kort"
Betalning
Anmälningsavgiften är 550 kronor. Du kan betala med betalkort (samtliga Visa och Master Card kort inklusive Electron och Maestro) eller Swish.
Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller till annan person.
Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. När anmälan har stängt eller om du har betalat anmälningsavgiften innan anmälan stängde kan du inte byta provort. Observera att du inte är garanterad den provort du väljer.
Du som anmält dig via Hogskoleprov.nu:
När betalningen har överförts skickas en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt anmälningskonto. Betalningsbekräftelsen är en kvittens på att du är anmäld och har betalt. Om du inte får bekräftelsen, kontrollera din mapp för skräppost och att du har rätt e-post angiven i ditt konto på Hogskoleprov.nu.
Du som är under 18 och har uppmanats att fylla i intresseanmälan:
När du har fyllt i webbformuläret för intresseanmälan och skickat in dina uppgifter får du ett bekräftelsemail.
Information om betalning kommer så snart UHR har kontrollerat de uppgifter du har lämnat. Det kan ta upp till en vecka efter det att du lämnade din intresseanmälan.
Om du har skyddad identitet:
Efter att du anmält dig genom webbformuläret kommer en bekräftelse på din anmälan. Svaret kan dröja något.
Information om betalning kommer så snart UHR har kontrollerat de uppgifter du har lämnat. Det kan ta upp till en vecka efter det att du lämnade din intresseanmälan.
Om du har haft problem vid anmälan och tror att avgiften har dragits flera gånger skickar du ett ärende till UHR. Klicka på ”Kontakta oss” som finns längst ner i högra hörnet på ditt anmälningskonto. Förklara vad som har hänt. UHR kontrollerar dina uppgifter och betalar tillbaka det överskjutande beloppet om betalningen gjorts fler än en gång.
Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes
Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes kan universitetet eller högskolan utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Därför är det viktigt att du kontaktar universitetet eller högskolan i god tid före sista anmälningsdag.
Senast sista anmälningsdag måste du ladda upp ditt intyg på det konto du skapade när du anmälde dig. Intyg som laddas upp efter sista anmälningsdag godkänns inte. Det är många som vill skriva högskoleprovet och för att det ska finnas tillräckligt många lokaler, prov och personal som kan arbeta på provdagen startar förberedelserna inför provdagen så snart anmälan stängt.
Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning
Högskoleprovet för dig med dyslexi
Högskoleprovet för dig med synskada
Kallelse innan provet skrivs
Du kan hämta din kallelse till högskoleprovet via ditt konto på Hogskoleprov.nu drygt en vecka före provdagen. Du får också kallelsen till din e-postadress. Kallelsen behöver du läsa igenom noga, den innehåller information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller.
Om du två dagar före provet fortfarande inte har fått kallelsen och inte heller ser kallelsen under ditt konto på Hogskoleprov.nu, kontakta det universitet eller den högskola som du har anmält dig till.
Kontaktuppgifter för högskoleprov på universitet och högskolor