Var inte rädd att skriva högskoleprovet - det är alltid värt ett försök tycker Calle Westergren.

Calle är 23 år och bor i centrala Örebro. Han läste det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Han tycker själv att han var en riktig "slöis" på gymnasiet.

Innan han började läsa på det treåriga ekonomiprogrammet på Örebro universitet så hade han bara sommarjobbat lite grann.
 
– Jag var till exempel karusellförare ett år. Det låter kanske som ett drömjobb, men det var väl inte det roligaste jag gjort i mitt liv om man uttrycker det så... En massa gnällande föräldrar, gråtande barn och ett överhängande hot om att en karusell går sönder och att du får skulden för någon skadar sig. Det var föga skoj.

Ville få en andra chans

Calle skrev högskoleprovet för att han ville ha en andra chans till sina halvkassa betyg från gymnasiet. Hans teori är att personer som har tagit det lugnt på gymnasiet kan skriva bra på högskoleprovet. Man ska alltså inte vara rädd att skriva högskoleprovet bara för att man har haft det tufft på gymnasiet.
 
Innan provet förberedde sig Calle inte alls. Han gick bara dit båda gångerna och menar att du har haft hela ditt liv på dig att träna upp din läsförståelse, matematiska förståelse och allmänbildning, så det blir ganska svårt att plugga upp något sådant kvällen före.

Provtiden är knapp

– Jag fick 1,20 första gången och 1,40 andra gången. Skriver jag det tre gånger till kommer jag att få ändå bättre, kanske till och med 2,00! Problemet för mig när jag skrev första gången var att jag helt enkelt inte hann svara på alla frågorna. Andra gången försökte jag skynda mig men likt förbannat hann jag inte klart.
 
– Att koncentrera sig när man ska läsa under stress det är det absolut svåraste med högskoleprovet, så läsförståelsen blev därmed den svåraste delen för mig. Detta trots att jag kunnat läsa någorlunda perfekt sen jag var fyra år gammal, säger han.

Gå på magkänslan

– Om du inte känner att du kan frågan, gå på magkänslan, sitt inte kvar och traggla med en fråga för länge. Skynda dig så gott det går, annars kan det bli som för mig att du inte hinner klart.
 
– Jag  kom in i Örebro efter att ha stått som typ 2000:e reserv vid ett annat universitet. Lågoddsaren är att det var tack vare högskoleprovet.
 
Calles känsla är att många tar det ganska lugnt i gymnasiet på grund av skoltrötthet, men med högskoleprovet går det att bevisa att man är bättre än sina betyg.

– Det är alltid värt ett försök att skriva högskoleprovet!

Sidan uppdaterades 2020-08-31