Fem gånger har Hugo Söderström gjort högskoleprovet. Sista gången nådde han 2,00.

Gör provet! Det är Hugos första råd och förklarar:

– Att göra provet på plats är den allra bästa övningen. Du lär dig hur lång och energikrävande dagen är. Du lär dig vilka provdelar som du behöver läsa på och studera mer ingående inför nästa gång.

Men säger i samma andetag att han också simulerade provsituationen hemma.

– Jag tog gamla prov, skrev ut anvisningar och svarshäften och gjorde min egen provdag. Det gör att du vet mer om hur det är att klara av många uppgifter under ett pass. Och som ett riktigt prov innebär det stängd dörr, mobilen och datorn helt avstängda! Efteråt ser du vad du gör för fel och kan försöka läsa på de delarna. Det ger mest att göra på tid, men där går det ju testa sig fram.

Träna tillsammans

Ett annat råd är att inför provet studera tillsammans i grupp. Det är bra att kunna diskutera olika sätt att komma fram till lösningar på uppgifterna. Det kan ju finnas olika infallsvinklar. Eftersom alla gissar ibland är det viktigt att diskutera alla uppgifter. Visste vi svaret och varför blev gissningen rätt vid en uppgift men fel vid en annan.

– Jag tror mer på att läsa mycket än att försöka sitta med ordprogram och nöta in synonymer. Genom att läsa texter så lär man sig genom sammanhanget ords betydelser.

Att läsa mycket är en bra förberedelse inför högskolestudier. Att repetera matematiken från årskurs 1 på gymnasiet är också bra att göra. Det finns många bra filmer på nätet med lösningsförslag på uppgifter från den matematisk-logiska delen av provet.

Om själva provdagen har Hugo många tips.

– Dagen före – ta det bara lugnt, kanske kolla igenom lite formler för den matematisk-logiska delen, så de är fräscha i minnet. Lägg dig tidigt så du är utvilad, kom i god tid och ha med dig macka, frukt och dryck. Under provet så försök att inte stressa upp dig, var metodisk, fastna inte utan backa hellre tillbaka och ta ”svåra” uppgifter på slutet av passet, men håll koll så att du också hoppar över samma uppgifter i svarshäftet. Och kanske viktigast av allt – svara på alla uppgifter, även en gissning kan gå hem.

Använd din egen teknik

Han konstaterar att alla är olika i sin studieteknik. För egen del läser han alltid igenom texterna på de svenska och engelska läsförståelsedelarna för att sedan ta sig an frågorna.

– Det brukar alltid vara någon fråga som rör helheten och då måste man ha hela sammanhanget klart för sig. Det tycker jag inte man får om man läser frågorna först och försöker hitta svaren medan man läser texten. Men som sagt vi är alla olika.

Sidan uppdaterades 2020-08-31