Friheten att själv välja vart du ska åka och vilken utbildning du ska läsa. Du kan ordna dina utlandsstudier på egen hand som så kallad freemover-student.

Många har klara idéer och önskemål om att studera i ett särskilt land, en favoritstad, eller på ett speciellt universitet. Varje år väljer därför runt 20 000 svenskar att ordna sina utlandsstudier på egen hand. Är du en av dem?

Som freemover-student har du en betydligt större valfrihet än om du studerar utomlands genom ett utbytesprogram. Du kan själv välja vad du vill läsa, vart du ska åka och hur länge du ska vara borta. Baksidan av det hela är att du får ordna allt på egen hand. Noggranna förberedelser och planering är nödvändigt för att dina utlandsstudier ska bli bra. Var därför beredd på att det tar tid – upp till ett år – att förbereda, söka och bli antagen.

  • Du måste ordna ansökan, översättningar av betyg, eventuellt visum, resa och bostad.
  • Du måste vara noggrann i din research av både utbildning och universitet.
  • Du behöver tänka igenom vad du vill göra när du kommer tillbaka till Sverige. Det gäller oavsett om du vill läsa vidare i Sverige eller börja jobba.
  • Var medveten om att vissa yrken kräver att du har en svensk legitimation för att få arbeta inom yrket i Sverige, till exempel läkare.

Kom ihåg att stället där du vill läsa antagligen vill ha dig som student, så tveka inte att be dem om hjälp.

Hel utbildning utomlands

Du kan läsa en hel utbildning utomlands. Om du väljer att utbilda dig till något av de yrken som är reglerade och sedan vill arbeta i Sverige är det viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller. För att arbeta inom ett yrke som är reglerat i Sverige krävs auktorisation eller legitimation, till exempel advokat och läkare.

Läs mer om reglerade yrken i artikeln Efter utlandsstudierna

Del av utländsk utbildning

Du kan även välja att studera en kortare tid utomlands och sedan söka dig vidare till ett universitet eller en högskola i Sverige.

Det är det svenska universitetet eller högskolan där du fortsätter din utbildning som bestämmer om du kan tillgodoräkna dig dina utlandsstudier. Svenska universitet och högskolor tillgodoräknar som regel bara studier vid universitet som är godkända av myndigheterna i samma land. Det är därför viktigt att du i förväg kollar upp vad som gäller för den utbildning du planerar att söka till.

Studiemedel

Du kan få svenska studiemedel för att läsa utomlands på egen hand, om utbildningen:

  • är på heltid om du studerar utanför EU,
  • pågår i minst tre veckor inom EU och 13 veckor utanför EU,
  • avslutas med ett prov eller leder till en examen,
  • är godkänd av Universitets- och högskolerådet eller CSN, något som kallas att den har godtagbar standard.

Läs mer om finansiering av dina utlandsstudier

Läs mer om CSN:s krav på så kallad godtagbar standard

Sidan uppdaterades 2017-07-11