Efter ett halvår i Italien har Kalle Sjöblom fått erfarenheter för livet och kontakter över hela världen. Han är övertygad – att studera utomlands är något alla borde testa.

Kalle läser femte och sista året på civilingenjörsprogrammet med inriktning mot energiteknik och elproduktion på Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Under sitt fjärde år tillbringade han en termin som Erasmusstudent vid universitetet i Turin, i Italien. Att det blev just Italien var ingen slump.

– Jag har alltid varit sugen på att åka till Italien. Jag kollade upp vilka alternativ som fanns där och valde mellan Turin, Milano och Bologna. Att det blev just Turin var en chansning, det verkade helt enkelt mest intressant, berättar Kalle.

Tekniskt universitet

Universitetet är renodlat tekniskt och håller ungefär samma standard som KTH. Kalle trivdes väldigt bra med både kurserna, universitetet och staden. Framför allt gillade han blandningen av studenter från hela världen.

– De har ett brett utbytesprogram med studenter från bland annat Kina, USA, Sydamerika, Afrika och flera europeiska länder. Det var jättekul och jag har fått vänner för livet, säger Kalle.

Att hitta ett boende var inget problem, universitetet hade en del lägenheter och det fanns bostadsannonser på en specifik anslagstavla på universitetet. Kalle valde att vänta med att skaffa bostad tills han var på plats. De första två veckorna fixade han boende via ett backpackercommunity samtidigt som han sökte något mer varaktigt.

– Genom en annons hittade jag en stor fyra där jag bodde tillsammans med tre italienare, säger han.

Läste kurserna på engelska

Det fanns möjlighet att välja att läsa kurserna på italienska eller engelska. Kalle hade tidigare läst en kurs i italienska vid Stockholms universitet och kunde därför grunderna innan han åkte. Ändå valde han att läsa majoriteten av kurserna på engelska.

– Jag skulle ha klarat av det på italienska, men språkkurserna var på italienska, så jag lärde mig ändå en del, berättar Kalle.

De första veckorna i ett nytt land kan vara lite kämpiga. Det kan vara svårt att hitta boende och det är mycket pappersarbete som måste fixas, men Kalle tycker det är viktigt att inte ge upp direkt.

– Det gäller att inte drabbas av panik och åka hem om det krånglar. Det är värt att ta sig genom det eftersom det blir helt fantastiskt efter ett tag, säger han.

Nyttig erfarenhet

Att resa till en helt nya stad, våga prova nya saker och få uppleva en ny kultur är erfarenheter som Kalle tror att han kommer att ha nytta av även i sitt kommande arbetsliv.

– Som civilingenjör har du ganska många nya projekt att sätta dig in i, då kan det vara bra att visa att du har erfarenhet av att ta dig an något helt nytt som du aldrig testat på, säger Kalle.
Han vill verkligen rekommendera utbytesstudier.

– Det är nästan ett måste, något alla borde testa!

Sidan uppdaterades 2014-12-09

Namn: Kalle Sjöblom
Ålder: 27 år
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet med inriktning mot energiteknik och elproduktion på Kungliga tekniska högskolan (KTH)
Vad: Utbytesstudent genom Erasmus+
Var: Politecnico di Torino, Italien