En utveckling både på det personliga planet och akademiskt – så summerar Caroline Jonsson sina fyra år som freemover-student på University College London (UCL).

Att det blev just London var ingen självklarhet, Caroline hade tänkt studera i Sverige men det fanns ingen utbildning som verkade tillräckligt intressant. Eftersom hennes storebror studerade i London började hon kolla upp utbildningar även där och fastnade för en kandidatutbildning i human sciences.

– Det är en tvärvetenskaplig akademisk utbildning och jag har alltid gillat breda utbildningar som ger inblick i många ämnen, säger Caroline.

Annorlunda ansökningsprocess

Ansökningsprocessen i England skiljer sig en del från den i Sverige. Du måste skicka in både betyg, personligt brev och rekommendationsbrev från till exempel tidigare lärare. Caroline visste inte riktigt hur hon skulle fylla i sina betyg i ansökan, något som höll på att kosta henne utbildningsplatsen.

– Jag fyllde bara i mitt snittbetyg, men jag skulle ha fyllt i betyg för varje kurs. Det ena universitetet jag sökte till skrev tillbaka och frågade om jag kunde skicka betygen, men det andra blev jag först inte antagen till på grund av det, berättar Caroline.

När hon sedan hörde av sig till universitetet löste det sig, hon fick skicka in sina betyg och efter en intervju per e-post kom hon in.

Kände redan många i London

Som student på UCL är du garanterad boende det första året. Caroline fick ett rum i en korridor med delat kök men efter ett halvår flyttade hon till ett rum i en delad lägenhet. Eftersom hon rest mycket året efter gymnasiet hade hon lärt känna många som bodde i London och hade redan ett socialt nätverk när hon flyttade.

– Jag trivdes bra direkt och hade ingen direkt hemlängtan, berättar hon.

Språket var heller ingen större utmaning för Caroline som läst både högstadiet och gymnasiet på engelska. Däremot var det annorlunda studiesystemet en omställning.

– Vi läste åtta kurser på ett år varav fyra varje termin och kurserna överlappade varandra. Sedan hade vi en tentaperiod i maj för alla kurser vi läst det året och det blev en liten chock med tanke på att vi inte alls har det så i Sverige, berättar Caroline.

Fyra krävande år

Det var fyra krävande år med mycket pluggande och det tog ett tag att komma in i det. Men i efterhand är Caroline väldigt nöjd med framför allt utbildningens höga kvalitet. Hon tror att hon kommer att ha nytta av att ha pluggat utomlands.

– Jag har fått ett mycket större nätverk både i London och i andra länder. Jag har också fått ut väldigt mycket, både akademiskt och i form av personlig utveckling, säger hon.

Den utbildning hon läst leder inte till ett specifikt yrke och planerna är att fortsätta studierna på masternivå i Sverige. För alla som funderar på att läsa utomlands har hon ett tips:

– Kolla upp universitetet, speciellt om utbildningen kostar. Kolla vilka föreläsare du kommer att ha och vad de forskar inom, det finns också många undersökningar om hur eleverna upplever universitetet som du kan ta del av.

Sidan uppdaterades 2014-12-09