Hanna och ytterligare ca 300 svenskar läser till läkare i Polen. Det känns tryggt med närheten till Sverige.

Det är en barndomsdröm som har gått i uppfyllelse för Hanna. Efter gymnasiet jobbade hon i två år och trodde aldrig att hon skulle studera till läkare.

– Jag hade riktigt bra betyg i de naturvetenskapliga ämnena, men lite sämre i andra. Då tyckte en vän till mig att jag skulle kolla om jag kunde komma in på någon läkarutbildning i Polen.

Bra med intagningsprov i kemi och biologi

Valet föll på Medical University of Gdansk, eftersom det var bra information om universitetet på nätet och det ligger vid havet. Området Gdansk, Gdynia och Sopot kändes inte heller så jättestort. Här bor 1,2 miljoner människor. Hanna fick göra ett intagningsprov i kemi och biologi. Hon tycker det är bra att kunskaperna i naturvetenskap väger så tungt.

Måste ordna praktik själv

Studierna är upplagda på ett annat sätt i Polen än i Sverige. Studenterna läser flera ämnen parallellt. Att gå på föreläsningar är frivilligt men det är en stor fördel att vara med på dem. Seminarier och praktiska lektioner är däremot obligatoriska. Undervisningen sker under alla sex åren på engelska men två gånger i veckan läser Hanna medicinsk polska. Från det tredje året får studenterna möta patienter. Varje år måste hon själv ordna praktik med patientkontakt inom vården.

– Den första sommaren jobbade jag på ett äldreboende hemma i Sverige och jag ser bara en fördel i att få börja från grunden och ta hand om allt från att ge mediciner, ta hand om boende som till exempel har stomi eller kort sagt allmän omvårdnad.

Tuffa villkor leder till många avhopp

Antalet studenter har nästan halverats från det att Hanna började. Anledningarna är flera. Det är tufft att flytta till ett annat land långt från nära och kära, tufft med terminsavgifter och hårda studier.

– Vissa kurser är årslånga och visserligen tentas delar av under året, men det är stora sluttentor i juni och missar man någon av dem så måste man gå om hela den kursen under följande år. Då är det är svårt att komma ikapp.

Viktigt med familjens stöd

Hannas studiekamrater kommer från hela världen; Norge, Tyskland, Saudiarabien, USA och Kanada för att nämna några länder. Och så är det väldigt många svenskar. Men det blir inte mycket tid över till att träffa de andra och leva studentliv.

– Nej, jag hinner inte mycket mer än att plugga. Och träffar jag andra studenter så pratar vi nästan bara studier. Jag vill trycka på att det är viktigt att ha stöd från sin familj. Det är billigt att bo, äta och leva här i Polen, men utan mina föräldrars stöd skulle jag ha mycket svårare att fixa detta.

Polen är lagom långt bort. För trots Skype och Facebook, så slår hemlängtan till ibland och då tar det inte så lång tid att ta sig hem eller för familj och vänner att komma till Gdansk.

Sidan uppdaterades 2014-11-28

Namn: Hanna Näsman
Ålder: 22 år
Utbildning: Läkarutbildning, 6 år
Vad: Freemover-student
Var: Medical University of Gdansk, Gdansk, Polen