När Andrea Rabus avslutat sina studier vid juristprogrammet på Lunds universitet 2010, skaffade hon sig en praktikplats på FN:s sekretariat i New York.

På plats i New York hamnade hon i hetluften både bokstavligt och bildligt. För samtidigt som utomhustemperaturen steg till 40 grader satt Andrea Rabus på kontoret och förde hela FN:s talan via Twitter.

– Det var stort förstås, säger Andrea Rabus. Ett enormt ansvar. Det var precis då Twitter slog igenom på allvar och jag twittrade själv kring de viktigaste händelserna för dagen, ibland direkt från stora konferenser på högkvarteret.

Responsen hon fick var bra överlag. Ambitionen var att kontot skulle vara interaktivt, att man fick ställa frågor och få svar och allmänheten var intresserad. Antalet följare ökade och idag har kontot över en miljon följare och hanteras av tre personer i ett team.

Hämtade kunskap från expertisen

Att Andrea Rabus hamnade som praktikant på FN grundar sig i ett intresse för internationellt arbete som hon utvecklade under en tidigare praktikperiod på Sveriges ambassad i Haag. Där kom hon i kontakt med FN och dess olika verksamheter och eftersom hon också studerat folkrätt kändes FN som en intressant praktikplats. Andrea Rabus ville se hur organisationen fungerar inifrån, hur besluten fattas och verkställs. Med hjälp av Sidas resestipendium kom hon iväg till New York.

– En fantastisk möjlighet för alla som är intresserade av internationella frågor och vill ut och praktisera, säger Andrea Rabus. Jag skaffade mig en enorm erfarenhet, fick ny och djupare omvärldskunskap, och kunskap om sakfrågor som millenniemålen, klimatfrågan och humanitärt bistånd, direkt från den verkliga expertisen.

Nytta av praktiken

Efter halva tiden blev Andrea Rabus anställd och gick från att vara oavlönad praktikant till anställd. Hon fick även erbjudande om att fortsätta, men ville hellre hem för att ta de sista poäng som fattades för att få ut en examen. Idag jobbar hon på Folke Bernadotteakademin som handläggare på Challenges Forum, ett internationellt partnerskap som på en strategisk nivå ska bidra till att förbättra fredsinsatserna i världen. Andrea Rabus tycker nu att hon hamnat på rätt ställe, i en perfekt kombination av internationella relationer och juridik. Och hon har haft stor nytta av sin praktik på FN.

– Att ansvara för FN:s Twitterkonto och arbeta som folkrättsjurist är två skilda världar, men när jag nu då och då åker till New York för möten inom FN är det ovärderligt att ha den kunskapen jag har, säger Andrea Rabus. Min praktik har haft stor betydelse för hur jag tänker på framtiden och för mina nätverk och kontakter. Om några år återvänder jag gärna till något FN-kontor med intressanta uppgifter, kanske i Addis Abeba, Nairobi eller Genève.

Sidan uppdaterades 2014-11-21