Ett eget projekt om förnyelsebar energi. Det är drömmen för Elina Järkil och Johanna Skytt, energiingenjörer som gjort en fältstudie i Colombia.

Elina och Johanna träffades på energiingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad och upptäckte att de har samma engagemang för hållbar utveckling och förnyelsebar energi, att de kompletterar varandra och trivs ihop. När det var dags att börja med examensarbetet kändes det självklart med en gemensam fältstudie. De sökte och blev beviljade stipendium genom Minor Field Studies (MFS).

Byggde solvärmeanläggning

Elina Järkil, som pratar lite spanska, ville till Sydamerika och genom en professor i Halmstad fick de en bra personlig kontakt med en handledare i Colombia.

– Vi ville göra ett arbete om solenergi och då är det gynnsamt att jobba nära ekvatorn, säger Elina Järkil och Johanna Skytt. Vi installerade en självcirkulerande solvärmeanläggning på en förskola och hade workshops med barnen om förnyelsebar energi.

Personliga och yrkesmässiga vinster

Syftet med projektet var att stärka lokalbefolkningens makt över sin energi. Att visa dem hur de själva kan tillvarata solen. Och byborna visade ett stort intresse för de exempel Elina och Johanna hade att visa.

– Vi lärde oss hur det fungerar i Colombia. Och att det finns stor potential för solenergi i länder utan välutvecklad infrastruktur. Men det som gett allra mest är själva upplevelsen, alla fantastiska vänner och hur man har kunnat utvecklas som person, menar Johanna och Elina. Vi lärde oss mycket av att kastas in i oförutsedda händelser, både som människor och professionellt.

Samlar pengar

Att ha gjort en MFS ger ett positivt intryck i cv:t enligt de båda energiingenjörerna. Johanna har nu en projektanställning som processingenjör på ett pappersbruk och Elina är energi- och klimatrådgivare i Uddevalla kommun. Men planerna på att förverkliga framtidsdrömmen är inte lagda åt sidan.

– Vi vill fortsätta jobba tillsammans i ett eget projekt, men det är svårt med finansiering. Vi måste först få ihop pengar genom att jobba och på andra sätt samla in tillräckligt mycket. Sedan åker vi!

Delar med sig av erfarenheter

Elina och Johanna ser MFS-stipendiet som en fantastisk möjlighet och rekommenderar alla som har chansen att ta den. Då och då medverkar de vid förberedelsekurser för studenter som ska påbörja en fältstudie i ett utvecklingsland.

– Det värsta med det är att alla vi pratar med ska få åka iväg, medan vi får stanna hemma, skrattar Elina och Johanna. Det enda vi kan göra är att dela med oss av våra erfarenheter och tips. Som till exempel att man ska vara medveten om att allting tar mer tid än man kanske tänkt sig, att man behöver planera för och lämna plats för oförutsedda händelser. Det är också viktigt att ha en bra kontakt i landet. Då reder man sig alltid.

Sidan uppdaterades 2021-03-03