Erasmus+ studera utomlands med stipendium

Student i solnedgång Student i solnedgång

Kom bort från vardagen samtidigt som du läser vidare. Ditt livs äventyr väntar runt hörnet och du får extra pengar medan du studerar utomlands.

Nyfiken på utbyte? Hör av dig till ditt lärosäte för mer information.

Vad är Erasmus+

Det är ett utbytesprogram som innebär att du kostnadsfritt kan plugga på ett universitet i Europa som har avtal med ditt svenska universitet. CSN får du som vanligt och du får ÄVEN ett stipendium, typ ett bidrag, för att täcka omkostnader på plats. Poängen får du tillgodoräkna dig när du kommer hem. Kontakta det internationella kontoret på ditt lärosäte för info om ansökan, kurser, när du ska söka och hur mycket pengar du får i stipendiet. Kontaktformulär finns längre ner på sidan.

Så här går det till

Ikon kartnål

1. Hitta ditt utbyte

I kontaktlistan längre ner på sidan hittar du länkar till universitetens/högskolornas egen information om aktuella utbytesmöjligheter. Sök där eller gå förbi det internationella kontoret på ditt lärosäte så hjälper de dig.

Ikon ansökningsformulär

2. Ansök om Erasmusutbyte

Instruktioner om hur du ansöker online finns på ditt lärosätes hemsida.

 

Ikon språktest

3. Gör språktest

I de flesta fall krävs ett språktest innan du åker iväg. Det är ett självvärderingstest så att du vet vilken nivå du befinner dig på språkmässigt. Testet görs på ditt nuvarande lärosäte.

Ikon möbler

4. Hitta boende

Många universitet utomlands erbjuder boende i samband med att du pluggar där. Annars finns andra alternativ, t.ex. genom erasmusu.com eller esn.org.

Allt du behöver veta om utbyten

Alla som åker på utbyte med Erasmus+ får ett stipendium men storleken på summan varierar beroende på vilket land du ska studera i och hur länge du är iväg.

Stipendierna för studieutbyten inom Europa ligger för närvarande på mellan 360 och 460 euro per månad.

För utbyte utanför Europa är stipendierna större och du får dessutom ett resebidrag.

Information om exakt belopp får du från det internationella kontoret på ditt lärosäte. Anmäl ditt intresse och hör dig för om just dina möjligheter.

Tanken är att vem som helst som har studerat i minst ett år ska kunna åka på utbyte med Erasmus+, det är inte ett elitprogram.

Chanserna att få åka på utbyte är goda, särskilt om du är flexibel när det gäller vilket land du åker till. Utbytet innebär att du läser motsvarande kurser som hemma fast på ett lärosäte utomlands. Förutsättningen är att ditt svenska lärosäte har ett avtal med universitetet utomlands. I kontaktlistan hittar du länkar till lärosätenas egen information om vilka universitet de har avtal med.

Du behåller stödet från CSN under tiden och får tillgodoräkna dig poängen du klarat utomlands till din svenska examen.

Du har rätt till studiemedel men behöver ansöka om studiemedel för utlandsstudier.

I kontaktlistan hittar du länkar till universitetens/högskolornas information om möjliga utbyten. Där kan du se oftast se vilka länder och utländska lärosäten som det finns avtal med, beroende på vad du pluggar just nu.

Är du intresserad av studier utanför Europa går det också att söka stipendium för detta inom Erasmusprogrammet. Kontakta det internationella kontoret på ditt lärosäte för att få veta mer om vilka möjligheter som finns för din del.

Ja, åker du med Erasmus+ får du tillgodoräkna alla godkända poäng från ditt utbyte till ditt svenska lärosäte.

Upplevelsen: Oavsett om ditt motiv till utbytesstudier är akademiskt eller kulturellt vågar vi lova att det kommer vara en fantastisk berg och dalbana att plugga i ett annat land. Några fördelar med Erasmus+ är att du får tillgodoräkna dig dina godkända poäng och att du får stipendiemedel för att täcka vissa omkostnader. Att du dessutom förbättrar dina chanser att få drömjobbet är självklart en enorm fördel!

Nätverkandet: Erasmus+ har funnits i över 30 år och är ett väl inarbetat koncept hos de universitet som är med i samarbetet. Utöver alla studenter på lärosätet kommer du snart märka att det finns ett Erasmus-community där du kan hitta vänner och skapa ett stort nätverk. Kolla på #erasmusfamily på Instagram om du är nyfiken på Erasmusstudenters vardag i ett annat land.

Konkurrenskraften: Erasmus+ höjer din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. CSN har i en studie visat på att lönen är högre för de som varit på utbyte jämfört med de som antingen bara pluggat i Sverige eller som pluggat hela utbildningar utomlands.

Du betalar boende, mat och andra omkostnader själv. Men du behöver inte betala eventuella terminsavgifter. Stipendiet på mellan 400–460 euro i månaden är tänkt att täcka en del av dina omkostnader under tiden du är på ditt utbyte.

Ikon smiley

Tack!

Ditt meddelande har gått iväg.

Studenter berättar

Se filmen

Stillbild från film med tjej som studerat utomlands genom Erasmus+