En biomedicinsk analytiker identifierar och hittar orsaken till olika sjukdomar.

Det är just nu hög efterfrågan på biomedicinska analytiker. Om du väljer att utbilda dig till det yrket har du goda chanser till jobb när du är klar med utbildningen. 

De flesta biomedicinska analytiker arbetar på sjukhuslaboratorier eller på avdelningar för klinisk fysiologi. Den ena inriktningen är främst laborativ, den andra innebär mycket patient­kontakter. Arbetet innebär att analysera prover eller göra funktions­tester, samt bedöma och redovisa resultaten. Läkare använder under­lagen för att ställa diagnoser, besluta om behandlingar och följa sjukdomar.

Bakgrund för studier till biomedicinsk analytiker

Yrket kräver eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå.

Utbildning till biomedicinsk analytiker finns inom högskolor och universitet på biomedicinska analytiker­programmet och det omfattar tre års heltidsstudier. Det finns två inriktningar, laboratorie­medicin och klinisk fysiologi. Utbildningen leder till biomedicinsk analytiker­examen, som både är en kandidat- och yrkes­examen.

Efter grund­utbildning finns möjlighet att specialisera sig på magisternivå inom en rad inriktningar. Det finns även möjligheter att läsa vidare på master- och forskarnivå.

För att bli cytodiagnostiker måste man vara utbildad biomedicinsk analytiker, inriktning laboratorie­medicin. Cyto­diagnostiker utbildas på magisterprogrammet i diagnostisk cytologi.

Har du en utländsk examen som biomedicinsk analytiker?

Du som redan har en utländsk examen som biomedicinsk analytiker kan komplettera din utbildning. Därefter ansöker du om svensk legitimation som biomedicinsk analytiker via Socialstyrelsen.

Utbildningen ges vid Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet och Högskolan i Kristianstad. Undervisningsspråket är svenska. 

Kompletteringsutbildning till biomedicinsk analytiker i Hitta och jämför utbildningar

Vilka utbildningar finns inom området?

Hitta utbildningar som kan leda till ett arbete som biomedicinsk analytiker i vår tjänst Hitta och jämför utbildning­ar.

Utbildningar till biomedicinsk analytiker i Hitta och jämför utbildningar

Mer om yrket och framtidsutsikterna

Om yrket som biomedicinsk analytiker, framtidsutsikterna och lönenivån på Arbetsförmedlingens webbplats

Sidan uppdaterades 2023-09-26