IAESTE förmedlar praktikplatser för främst teknologer, naturvetare och arkitekter i över 80 länder.

The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience, IAESTE, är en internationell ideell organisation som förmedlar praktikplatser i över 80 länder för främst teknologer, naturvetare och arkitekter. Praktikperioderna varierar i längd – de kan vara allt från 2 till 18 månader långa. De har platser som passar dig som läser på högskolenivå, oavsett årskurs. I vissa fall går det att kombinera praktikplatsen med examensjobb.

IAESTE hanterar det administrativa arbetet och hjälper dig att ordna med arbets- och uppehållstillstånd, skatt och försäkringar. Den lokala IAESTE-kommittén i det land du åker till ordnar med boende och fritidsaktiviteter. Som trainee får du en månadslön som skall täcka levnadskostnaderna i det landet du åker till och räcka till lite extra fickpengar. Du betalar själv kostnader för resan, uppehälle, eventuella visum och försäkring.

Så ansöker du

IAESTE Sveriges nationella kontor ligger på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. På deras webbplats hittar du all information om hur du ansöker om en praktikplats: hur ansökningsprocessen ser ut, vilka datum som gäller och vilka dokument du behöver skicka in. Ansökan sker en gång per år, i februari. Du har också möjlighet att lämna en intresseanmälan i förväg, inför nästa års ansökningsomgång.

Till IAESTE Sveriges webbplats

Sidan uppdaterades 2014-12-09