Utbildning inom hantverk finsnickeri
Här hittar du yrkesämnen inom området hantverk finsnickeri. Utbildningen är riksrekryterande.
Programgemensamma ämnen
Obligatoriska yrkesämnen på utbildningen.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om hantverkstekniker inom finsnickeri, material, maskiner och annan utrustning avseende arbete inom finsnickeribranschen.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om finsnickeriyrkets traditionella och moderna tekniker och metoder, om stil-, trend- och teknikutveckling samt om finsnickeribranschens villkor och utvecklingsmöjligheter.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om val av material och produkter som används i finsnickeriarbete samt om materials och produkters egenskaper, funktion, användningsområden och miljöpåverkan.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera arbetet för produktion, identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom finsnickeriyrket (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) med tekniker avseende hantverksmässigt finsnickeriarbete.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om hantverkstekniker inom finsnickeri, material, maskiner och annan utrustning avseende arbete inom finsnickeribranschen.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om val av material och produkter som används i finsnickeriarbete samt om materials och produkters egenskaper, funktion, användningsområden och miljöpåverkan.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera arbetet för produktion, identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom finsnickeriyrket enligt fastställda säkerhets- och kvalitetskrav samt lagar och andra bestämmelser inom finsnickeriområdet.
Programfördjupning/valbart yrkesämne
Ämnen som får erbjudas som programfördjupning inom programmet.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om teknik, metoder och utrustning för cam-teknik, inom minst ett industriområde.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) inom datorstödd industriell tillverkning det vill säga redskap för programmering, processövervakning och kommunikation mellan olika utrustningar.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om elsystemets lik- och växelströmskretsar, inklusive trefassystem och elmaskiner.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om uppkomsten av störningar och om deras verkan på elsystemet, samt om standarder, elsäkerhetsföreskrifter och andra bestämmelser inom elområdet.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) inom mätning och beräkning av elektriska storheter i lik- och växelströmskretsar och trefassystem med belastningar, enligt gällande standarder, elsäkerhetsföreskrifter och andra bestämmelser.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) som blir aktuella vid arbete med olika grundläggande komponenter och elmaskiner, till exempel resistorer, transformatorer och generatorer.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag eller om att leda projekt med koppling till arbetslivet, om hållbar utveckling samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande eller projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om minst ett material och dess egenskaper och användningsområden, om dess konstnärliga och hantverksmässiga formgivningsprocess, produktionsform och bearbetningsmetod samt om samspelet mellan material, form, funktion och färg.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets- kvalitets- och miljökraven) inom både den hantverksmässiga och konstnärliga utformningen i en formgivningsprocess med traditionella och nyskapande metoder.
Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om säljarbete, säljprocess och försäljningsteknik inom minst en bransch i handels- eller tjänstesektorn.
Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säljetiska kraven och de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) enligt lagar och andra bestämmelser avseende service och försäljning inom minst en bransch i handels- eller tjänstesektorn.
Förmåga att både muntligt och skriftligt kommunicera åtaganden och lösningar med personer i olika åldrar och med olika bakgrunder och behov.
Nya yrkesämnen 1 juli 2024
Från och med den 1 juli 2025 införs ämnesbetyg i gymnasieskolan (Gy25). Med anledning av detta har UHR tagit fram nya föreskrifter kopplat till yrkeslärarexamen. De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli 2024 och ska användas vid antagning till utbildning som leder till yrkeslärarexamen som börjar efter den 31 december 2024.