Grattis, du har kommit in på en utbildning! Nu väntar en spännande tid, men kanske har du också många frågor. Här är några saker som kan vara bra att ha koll på inför studiestarten.

  • Ansök om studiemedel.
    Studiemedel från CSN

  • Börja söka bostad. Det kan ta tid att hitta ett boende, därför är det bra att kolla upp vilka studentbostadsförmedlingar och andrahands­förmedlingar som finns där du ska plugga.
    Så fixar du bostad

  • Kolla upp kurslitteratur. Ofta skickas litteraturlistorna ut tillsammans med övrig information om kursen du ska gå. Det går för det mesta att köpa begagnad kurslitteratur av tidigare studenter eller på webbplatser som campusbokhandeln.se och kurslitteratur.se.

  • Om du ska studera vid ett statligt universitet eller högskola är det frivilligt att vara medlem i student­kåren. Men det kan ändå vara bra att undersöka vad de gör och vad de kan erbjuda dig som medlem. Om du däremot ska läsa vid en stiftelse­högskola kan det vara obligatoriskt att vara medlem i kåren.  
    Så fungerar studentkåren

  • Kolla upp om högskolan eller universitetet anordnar kurser i studie­teknik. Högskolestudier skiljer sig från gymnasiet och det kan vara bra att få lite tips om vad du bör tänka på.
    Få hjälp med din studieteknik

  • Lär dig om vilka möjligheter du har att påverka din kommande utbildning.
    Studentinflytande

  • Vad är en ämneskategori och hur fungerar en kursplan? I högskole­världen finns många olika begrepp och ord som kan vara bra att ha koll på. 
    Högskolans begrepp
Sidan uppdaterades 2024-01-13

Bra ord att ha koll på

Utbildnings­plan
Översikt över vilka kurser som ingår, programmets huvudsakliga upplägg och de krav på förkunskaper som gäller förutom grundläggande behörighet.

 

Kursplan
Översikt över delkursen: Vilken nivå kursen ges på, hur många högskolepoäng kursen omfattar, det huvudsakliga innehållet, kursens mål, vilka krav på förkunskaper som gäller för att bli antagen, vilken kurslitteratur som ska användas.

 

Hemtenta
En examineringsform som består av en rad frågeställningar eller uppgifter du kan göra hemma.

 

PM
Promemoria, en resonerande skrivelse.

 

Dugga
"Mellantenta" som ligger mellan större tentor.

 

Tenta
Tentamen, skriftligt prov.

 

Munta
Muntlig tenta, förhör.

 

Studentkår
Organisation vid universitet eller högskola som arbetar för studenters intressen.

 

Kurs­värdering
Som student har du rätt att framföra dina synpunkter och erfarenheter i en kursvärdering efter varje avslutad kurs. Kursvärderingarna ska sammanställas av högskolan.