Välj med både hjärta och hjärna när du resonerar dig fram till ditt studie­val.

Tre snabba tips inför studievalet

Först och främst: välj med både hjärta och hjärna. Det är viktigt att välja en utbildning som du är intresserad av och som du tycker är rolig. Samtidigt är det också viktigt att väga in fakta om vad du vill göra efter din utbildning. Vad ska den leda till för jobb och vad finns det för framtidsutsikter?

För att göra det mer konkret kan du följa dessa stag när du funderar över ditt studieval.

1. Utgå från dig själv

Vilka ämnen gillade du i skolan? Vad är du intresserad av, vad har du för drömmar och värderingar? Har du tidigare arbetslivserfarenhet som exempelvis ett sommarjobb? Vad var roligt med det jobbet, eller vad var mindre bra?

Använd gärna Arbetsförmedlingens intresseguide som ger förslag på yrken som kan passa just dig utifrån dina intressen. 

Arbetsförmedlingens intresseguide

2. Fundera över vad du vill att din utbildning ska leda till

Vad vill du att din utbildning ska leda till? Kanske vet du redan vad du vill arbeta med efter studierna. Eller så har du en talang eller ett intresse som du vill använda i ditt yrkesliv, men du kanske inte riktigt vet hur än. 

Fundera över vilka yrken du känner till. Vad arbetar de i din närhet med? Du kan intervjua någon som har ett arbete som du tycker är intressant. Det är även klokt att undersöka hur arbetsmarknaden ser ut och vilka kompetenser som kommer att efterfrågas i framtiden.

Du kan också studera för att få ny kunskap som du kan använda både privat och yrkesmässigt. Eller kanske är du intresserad av forskarstudier och forskning efter utbildningen?

På sidan Yrkesinspiration har vi samlat några av de vanligaste yrkena.

Yrkesinspiration

I vår tjänst Hitta och jämför utbildningar har vi kopplat ihop många utbildningar med yrken där kunskaperna som utbildningen ger kan användas. Här visar vi även prognoser för det närmaste året samt för 2026.

Hitta och jämför utbildningar

I Arbetsförmedlingens tjänst Hitta yrken kan du läsa om många yrken, lönenivåer, antal anställda i olika regioner i Sverige och vilka utbildningar som kan leda till yrket. Här finns även yrkesprognoser för det närmaste året samt för 2026.

Hitta yrken hos Arbetsförmedlingen

En forskarutbildning kan passa dig som har avslutat studier på avancerad nivå och hittat ett ämne som du vill fördjupa dig i. 

Om forskarutbildning

3. Välja utbildning

Vill du studera ett helt program eller fristående kurser? Oavsett vad du väljer kan du efter några års studier ta ut en examen.

Om du läser ett program så studerar du oftast tre, fyra eller fem år tillsammans med samma klasskompisar och ni läser gemensamma ämnen inom ramen för ert program. Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och du vet vilken examen den leder till.

Om du hellre sätter ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv ut vilka kurser och ämnen som du vill läsa och sätter på så vis ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till en examen. Den stora fördelen med kurser är flexibiliteten och valfriheten. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång. 

Jämför utbildningar

Lycka till med ditt studieval!

Sidan uppdaterades 2023-11-09