Tre tips inför studievalet
Välj med både hjärta och hjärna när du resonerar dig fram till ditt studieval.
Det är viktigt att välja en utbildning som du är intresserad av och som du tycker är rolig. Samtidigt är det också viktigt att väga in fakta om vad du vill göra efter din utbildning. Vad ska den leda till för jobb och hur ser arbetsmarknaden ut, nu och i framtiden?
Så här kan du tänka när du funderar över ditt studieval:
1. Utgå från dig själv
Vilka ämnen gillade du i skolan? Vad är du intresserad av, vad har du för drömmar och värderingar? Har du ett jobb nu eller tidigare arbetslivserfarenhet från exempelvis ett sommarjobb? Vad var roligt med det jobbet, eller vad var mindre bra?
Testa vad som passar dig
På Studera.nu kan du göra ett kort test genom att svara på frågor. Testet tipsar om utbildningar som kan passa dig och som gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden. Du kanske passar för något helt annat än du tror? Testa och se!
Testa: Vilka framtidsjobb passar dig?
Arbetsförmedlingen har också en intresseguide som ger förslag på yrken som kan passa just dig utifrån dina intressen.
Arbetsförmedlingens intresseguide
2. Fundera över vad utbildningen ska leda till
Kanske vet du redan vad du vill arbeta med efter studierna. Eller så har du en talang eller ett intresse som du vill använda i ditt yrkesliv, men du kanske inte riktigt vet hur än. Fundera över vilka yrken du känner till. Vad arbetar de i din närhet med? Du kan intervjua någon som har ett arbete som du tycker är intressant.
Det kan också vara så att du redan arbetar och vill bygga på din kompetens, eller byta yrke.
Oavsett vilket så är det en bra idé att undersöka hur arbetsmarknaden ser ut och vilka kompetenser som kommer att efterfrågas i framtiden.
Yrken och arbetsmarknadsprognoser
I vår tjänst Utbildning och framtid hittar du information om yrken. Du ser utbildningar som ger kunskaperna du behöver för ett yrke och får tips om hur arbetsmarknaden ser ut, i dag och om fem år.
I vår tjänst Hitta och jämför utbildningar visar vi vilka möjligheter en utbildning ger på arbetsmarknaden. Öppna en utbildning och klicka på knappen ”Arbetsmarknaden”, så hittar du informationen.
Forskarstudier och forskning
En forskarutbildning kan passa dig som har avslutat studier på avancerad nivå och vill fördjupa dig inom ett ämne.
3. Välj typ av utbildning
Vill du studera ett helt program eller fristående kurser? Oavsett vad du väljer kan du efter några års studier ta ut en examen.
Program
Om du läser ett program så studerar du oftast tre, fyra eller fem år tillsammans med samma klasskompisar och ni läser gemensamma ämnen inom ramen för ert program. Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och du vet vilken examen den leder till.
Fristående kurser
Om du hellre sätter ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv ut vilka kurser och ämnen som du vill läsa och sätter på så vis ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till en examen. Den stora fördelen med kurser är flexibiliteten och valfriheten. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång.
Lycka till med ditt studieval!
Vad du än längtar efter - det finns en utbildning för dig
Att fördjupa kunskaperna om det du brinner för eller lära dig något helt nytt. Vad längtar du efter?