Grundläggande behörighetsprovet 2022-23
Anmälan till höstens prov är nu stängd. Alla platser är fullbokade. Inga fler provtillfällen är inbokade utöver 30 september 2023.
Gick du inte i mål med dina gymnasiestudier, men siktar på högskolan?
Du som aldrig började gymnasiet eller som började och hoppade av och har arbetat eller skaffat dig kunskaper och färdigheter på annat sätt, kan skriva det grundläggande behörighetsprovet för högskolestudier. Med ett godkänt provresultat visar du på din faktiska kompetens och att du har förutsättningar att läsa på högskolan.
Även du som gått gymnasiet, men saknar grundläggande behörighet kan skriva provet:
Några gymnasieutbildningar som inte ger behörighet
Vad provet testar
Provet mäter bland annat kunskaper i engelska, svenska och matematik, men också kompetenser som vetenskapligt förhållningssätt och problemlösningsförmåga. Alltså kompetenser som du skaffat dig genom arbete och praktik, annan typ av utbildning eller egen verksamhet.
Kompetenser för grundläggande behörighet
Hela provet måste vara godkänt
För att provet ska ge grundläggande behörighet, måste du ha godkänt resultat på provet i sin helhet. Du kan alltså inte bli godkänd enbart på vissa delar.
Du som skriver behörighetsprovet hösten 2023 och får godkänt på alla delar kan söka till kurser och program på högskolan med start vårterminen 2024 och framåt.
Grundläggande behörighet, räcker det?
Mer än 3 000 kurser och ett hundratal utbildningsprogram på högskolan har grundläggande behörighet som enda krav.
Särskild behörighet krävs för vissa utbildningar
De flesta utbildningar har förutom krav på grundläggande behörighet även krav för särskild behörighet. Kraven är kopplade till utbildningens innehåll: till sjuksköterskeprogrammet krävs exempelvis matematik, naturkunskap och samhällskunskap.
Kontakta en vägledare
Är du intresserad av att läsa vidare på högskolan och har frågor om grundläggande och särskild behörighet, kontakta en studie- och yrkesvägledare i din kommun eller vid högskolan.
Kontaktuppgifter till landets universitet och högskolor
Frågor om provet
Har du specifika frågor om provet kan du ringa till Antagningsservice på telefon 010-174 07 08 (måndag till fredag klockan 9–16) eller skicka ett mejl:
Ställ din fråga via formuläret på Antagning.se
Provet ges 30 september 2023
För att få skriva provet måste du vara 24 år eller äldre. Du som fyller 24 i år har också möjlighet att göra provet.
Det finns 1 000 platser fördelade på fem provorter och du kan välja var du vill skriva provet när du anmäler dig: Göteborg, Luleå, Lund, Sundsvall och Stockholm.
Provet skrivs under en hel dag med preliminär skrivtid kl. 8:50 – 17:30.
Provet ger inget meritvärde
Till ett stort antal utbildningar, både kurser och program, finns fler platser än sökande. Det innebär att alla som söker en viss utbildning kommer in. Men till några utbildningar, exempelvis civilingenjör, sjuksköterska och veterinär, görs ett urval bland de sökande utifrån meritvärde.
Om du som vill skriva behörighetsprovet tänker söka en utbildning där det är konkurrens om studieplatserna, måste du göra högskoleprovet. Ditt högskoleprovsresultat blir det meritvärde som du konkurrerar med i urvalet.
Allt om högskoleprovet
Du som saknar meritvärde prövas i urvalsgruppen Övriga sökande som tilldelas platser först när alla sökande med meritvärde antagits.
Inga anpassningar av provet
Provet är en försöksverksamhet under 2022-23. Tyvärr kan inga anpassningar erbjudas för dig med exempelvis dyslexi, synnedsättning, hörselskada eller en neuropsykiatrisk nedsättning. Om behörighetsprovet blir permanent kommer det att finnas möjligheter till anpassningar.