Här finns svar på vanliga frågor om högskoleprovet. Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att skicka den till oss genom kontaktformuläret.

Kontakta oss

Vanliga frågor och svar

Anmälan

Nej, det går inte att anmäla sig till högskoleprovet efter det att anmälan har stängt.

Från och med hösten 2025 ska du som har en skyddad identitet anmäla dig i den ordinarie anmälan till högskoleprovet. I anmälan anger du ditt personnummer som verifieras mot Skatteverket. Det är viktigt att de personuppgifter (namn och personnummer) som du lämnar i din anmälan stämmer överens med den legitimationshandling som du visar upp på provdagen. Annars riskerar du att inte bli insläppt i provlokalen på provdagen.

De person- och kontaktuppgifter som du lämnar i din anmälan markeras med sekretess i systemet och är endast tillgängliga för de handläggare som har särskild behörighet för att handlägga dessa ärenden.

Om du gör ett namnbyte efter att du anmälde dig så behöver du uppdatera ditt anmälningskonto genom att logga in på ditt konto på Anmälan till hogskoleprovet När du loggar in uppdateras ditt namn automatiskt.

Observera att om du gör din namnändring tätt inpå provet, så kan ditt gamla namn komma att användas vid provtillfället. Du behöver då ta med dig legitimation med rätt personnummer och ett personbevis som bekräftar namnbytet. Har du frågor, kontakta det universitet eller den högskola som anordnar provet där du ska skriva det.  

Senast sista anmälningsdag måste du ladda upp ditt intyg på det konto du skapade när du anmälde dig. Intyg som laddas upp efter sista anmälningsdag godkänns inte.

Det är många som vill skriva högskoleprovet och för att det ska finnas tillräckligt många lokaler, prov och personal som kan arbeta på provdagen startar förberedelserna inför provdagen så snart anmälan stängt.

Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. Om du betalat anmälningsavgiften och anmälan fortfarande är öppen behöver du kontakta UHR genom kontaktformuläret för att genomföra bytet. Ange att din fråga handlar om anmälan.

När anmälan har stängt är det inte längre möjligt att byta provort. Observera att du inte är garanterad den provort du väljer.

Om du som är anmäld inte har fått din kallelse samma vecka som provet ska du ta kontakt med UHR via ett formulär. Välj ämne Anmälan i formuläret.

Kontakta UHR 

Betalning

Du som anmält dig via Anmälan till högskoleprovet:

När betalningen har överförts skickas en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt anmälningskonto. Betalnings­bekräftelsen är en kvittens på att du är anmäld och har betalt. Om du inte får bekräftelsen, kontrollera din mapp för skräppost och att du har rätt e-post angiven i ditt konto på Hogskoleprov.nu.

Du som är under 18 och har uppmanats att fylla i intresse­anmälan:

När du har fyllt i webbformuläret för intresseanmälan och skickat in dina uppgifter får du ett bekräftelsemail. 

Information om betalning kommer så snart UHR har kontrollerat de uppgifter du har lämnat. Det kan ta upp till en vecka efter det att du lämnade din intresseanmälan.

Om du har skyddad identitet:

Efter att du anmält dig kommer en bekräftelse på din anmälan till din e-post. Svaret kan dröja något.

Har du frågor om din anmälan, kontakta UHR på hpsekretess@uhr.se

 

Om du har haft problem vid anmälan och tror att avgiften har dragits flera gånger skickar du ett ärende till UHR genom kontaktformuläret. Ange att din fråga handlar om betalning. Förklara vad som har hänt. UHR kontrollerar dina uppgifter och betalar tillbaka det överskjutande beloppet om betalningen gjorts fler än en gång. 

Kontakta UHR när avgiften dragits flera gånger

Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa prov­tillfälle eller till annan person.

Anpassningar

UHR godkänner inte intyg som kommer in efter att anmälan har stängt. Det är många som vill skriva högskoleprovet och för att det ska finnas tillräckligt många lokaler, prov och personal som kan arbeta på provdagen startar förberedelserna inför provdagen så snart anmälan stängt.

Elektronisk signatur godkänns om det finns kontaktuppgifter till den som utfärdat intyget. Det behövs för att UHR ska kunna kontrollera intyget.

På ditt beslut står det varför din ansökan inte blivit godkänd. Det kan finnas flera skäl till varför din ansökan inte blivit godkänd, till exempel att det inte är utfärdat av en logoped eller behörig intygsgivare. Du hittar beslutet på ditt konto.

Det är två diagnoser som ger rätt till förlängd skrivtid: specifik lässvårighet (F81.0) eller blandad inlärningsstörning (F81.3). Andra diagnoser ger inte rätt till förläng skrivtid.

Utredningen ska vara gjord i årskurs 5 eller senare för att UHR ska kunna godkänna den. Har du en utredning som är gjord tidigare än årskurs 5 behöver du komplettera den hos en legitimerad logoped eller en behörig intygsgivare.

På ditt beslut står det varför din ansökan inte blivit godkänd. Det kan finnas flera skäl till varför din ansökan inte blivit godkänd, till exempel att ditt intyg saknar uppgifterna ovan eller är inte från en syncentral. Du hittar beslutet på ditt konto.

Ja, det är möjligt om du har grav synskada. Däremot är det inte möjligt för dig med svag synskada eftersom du skriver det vanliga provet och DAISY endast finns för det anpassade provet för grav synskada. Det är därmed olika prov och går därför inte att kombinera.

Provdagen

Om du som är anmäld inte har fått din kallelse samma vecka som provet ska du ta kontakt med UHR via ett formulär. Välj ämne Anmälan i formuläret.

Kontakta UHR 

Om du använder munskydd måste du ta av dig det helt en kort stund vid legitimationskontrollerna. Håll mun­skyddet i handen under tiden.

Om du är intresserad av att jobba under ett högskoleprov ska du i god tid kontakta det eller de universitet och högskolor som anställer provpersonal på den ort där du är intresserad av att arbeta. Under ett högskoleprov finns det till exempel behov av provledare och provassistenter.

Universitet och högskolor som genomför högskoleprovet

Sidan uppdaterades 2025-06-09