Bli det finaste man kan vara!

I lärarutbildningsguiden hittar du din väg till läraryrket oavsett vem du är eller var du befinner dig i livet. 

LÄRARKOMPASSEN

Se vilken utbildning som passar dig!

Kompletterande utbildningar

KPU

Har du en akademisk examen inom ett skolämne? Då kan du på 1,5 år komplettera med en pedagogisk utbildning för att bli behörig ämneslärare för åk 7-9 eller på gymnasiet.

VAL

Om du redan jobbar som förskollärare eller lärare idag men saknar examen kan du komplettera dina studier i programmet vidareutbildning av lärare.

ULV

Har du en utländsk lärarexamen eller en utländsk examen motsvarande ett svenskt skolämne och vill bli behörig lärare eller förskollärare i Sverige? Då kan du komplettera med att gå utländska lärares vidareutbildning.

Yrkeslärare

Du som arbetat ett tag och har stor erfarenhet inom ditt yrke kan på bara 1,5 år skola om dig till att bli lärare i yrkesämnen på gymnasiet.

Grundutbildningar

Grundlärare

Vill du arbeta kreativt med yngre barn? Inom grundlärarutbildningen finns tre inriktningar: Förskoleklass och årskurs 1-3, årskurs 4-6 samt Fritidshem. Du fördjupar dig i ämnen som är kopplade till din inriktning.

Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1–3 Årskurs 4–6

Förskollärare

Vill du göra små barns vardag meningsfull och lärorik? Då ska du bli förskollärare. Det är ett omväxlande arbete med ledaransvar. Du jobbar med barn i åldrarna ett till sex år.

Läs mer om förskollärare

Ämneslärare

Vill du undervisa i dina favoritämnen och samtidigt motivera och utveckla ungdomar på grundskolan eller inom gymnasiet? Då är ämneslärarutbildningen något för dig.

Årskurs 7–9 Gymnasiet

Om guiden

Behovet av lärare och förskollärare är stort i Sverige. Under de kommande åren behöver hundratusentals lärare och förskollärare rekryteras. Vi är många aktörer som gör olika insatser för att rekrytera till lärarutbildningarna.

På UHR tydliggör vi utbildningsvägarna in i läraryrkena med hjälp av lärarutbildningsguiden. Här kan du ta del av både de kortare kompletterande utbildningsvägarna och de längre grundutbildningarna.

Några högskolor i Sverige har i uppdrag att utveckla kortare kurser för dig som är nyfiken på läraryrket och för dig som idag arbetar som obehörig lärare eller förskollärare och som funderar på att börja studera till lärare eller förskollärare. Kurserna ska sen kunna tillgodoräknas i en förskollärar- eller lärarutbildning.

Läs mer om projektet ”Fler vägar in” här.