När du gör ditt studieval är det smart att titta på vilka kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Både hur det ser ut just nu och hur arbetsmarknaden kommer att utveckla sig.

Det finns flera analyser som kan hjälpa dig att bedöma vilka kompetenser som behövs på arbetsmarknaden och vilka yrken som kommer att vara efterfrågade när du har hunnit bli färdig med din utbildning.

Hitta yrkesprognoser för en utbildning i vår söktjänst

Länken Arbetsmarknaden ligger i beskrivningen av en utbildning i Hitta och jämför utbildningar. Klicka på bilden för att se den större.I vår tjänst Hitta och jämför utbildningar finns länken "Arbetsmarknaden". Den ligger under varje utbildning i sökresultatet. Klicka på länken så kommer du till en flik med yrkesprognoser.

Hitta och jämför utbildningar

Vilka yrkesprognoser som visas för en utbildning beror på vilken examen den ger och vilka ämnesord universitetet eller högskolan har angett för den. 

De ämnesord som UHR har kopplat till yrket står under prognosen.

Att ett yrke visas vid en utbildning är inte en garanti för att den leder till ett arbete inom yrket. Yrkesprognoserna är exempel på hur de kunskaper som utbildningen ger kan användas.

Prognoserna är hämtade från Arbetsförmedlingen.

Mer om utbildningens innehåll och vad den kan leda till

Länken Arbetsmarknaden ligger i beskrivningen av en utbildning i Hitta och jämför utbildningar. Klicka på bilden för att se den större.

Om du vill veta mer om en utbildning, läs kursplanen. I Hitta och jämför utbildningar hittar du länkar till högskolans eller universitetets information om utbildningen. Där brukar utbildningens kursplan finnas. 

Du kan även kontakta en studievägledare vid universitetet eller högskolan för att få hjälp i studievalet.

Hitta utbildningar som leder till arbete

På Studera.nu finns en sida där vi har samlat yrken som förväntas ge goda möjlig­heter till arbete efter studierna. Vi tipsar om hög­skole­utbild­ning­ar som kan leda till yrket.

Hitta en utbildning som leder till jobb

Se hur efterfrågan ser ut på olika yrken

Arbetsförmedlingen gör yrkesprognoser om vilka yrken som förväntas ge bäst chans till jobb på både ett års och fem års sikt. Du kan söka bland deras prognoser, för att få en bild av vilka möjligheter ett visst yrke ger på framtidens arbetsmarknad.

Hitta yrkesprognoser, Arbetsförmedlingen

Hitta yrken att satsa på nu och om fem år

Arbetsförmedlingen har gjort en lista över de yrken som förväntas ha bäst chanser på arbetsmarknaden på både ett års och fem års sikt. Många av dessa yrken kräver en högskoleutbildning.

Här är jobben att satsa på nu och om fem år, Arbetsförmedlingen

Prognos av arbetsmarknadens behov av högskoleutbildade

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har gjort en bedömning av den framtida tillgången på högskoleutbildade i relation till arbetsmarknadens behov. Prognosen handlar om arbetsmarknadsläget år 2035, för 38 utbildningar inom sju utbildningsgrupper. Analysen är från 2021.

UKÄ:s prognos av arbetsmarknadens behov av högskoleutbildade (PDF)

Sidan uppdaterades 2024-02-02