Grundläggande behörighetsprovet 2023

studenter på högskola studenter på högskola

Gör provet som öppnar för högskolestudier

Den 30 september kan du som är född 1999 eller tidigare och som saknar grundläggande behörighet till högskolestudier skriva ett prov för att styrka din kompetens.

Vad är provet bra för?

Provet ger dig som skaffat dig bred kompetens utanför skol­systemet möjlighet att styrka kunskaper och färdigheter som ger grund­läggande behörighet till hög­skolestudier.

Är det öppet för alla?

Nej, provet vänder sig till dig som är 24 år eller äldre och saknar grund­läggande behörighet för hög­skole­studier. Du vill vidare, med andra ord!

Var kan jag skriva provet?

Det grund­läggande behörighets­provet ges på fem orter i landet: Göteborg, Luleå, Lund, Stockholm och i Sundsvall. Du väljer prov­ort när du anmäler dig. 

Hur anmäler jag mig?

Anmälan öppnar 23 augusti. Läs mer om provet och hur du förbereder dig på Studera.nu. 

Läs mer

Vanliga frågor om provet

Ja, det räcker om du söker till någon av de mer än 3 000 kurser eller något av de drygt 100 utbildningsprogram som har grundläggande behörighet som enda förkunskapskrav. 

De flesta högskoleutbildningar kräver dock både grundläggande och särskild behörighet. Som exempel krävs matematik, naturkunskap och samhällskunskap för den som vill utbilda sig till sjuksköterska. 

Läs mer på Studera.nu

Är du osäker på om du redan har grundläggande behörighet kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare vid komvux, ett lärcentra eller på högskolan. På Studera.nu finns några exempel på gymnasieutbildningar som inte ger grundläggande behörighet. Där får du också tips på hur du kontaktar en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på vad du eventuellt saknar. 

Läs mer på Studera.nu

Det är kostnadsfritt att skriva provet. Men beräkna utgifter för eventuell resa och övernattning på den provort du anmält dig till.  

Om du inte planerar att läsa på högskolan, ska du inte göra provet. Lämna i stället plats åt den som behöver. 

Eftersom innehållet i provet är så brett kan du inte läsa på som inför ett vanligt prov. Men det finns ändå sätt att förbereda dig på inför provdagen.

Läs mer på Studera.nu

I dagsläget är det inte bestämt om det kommer att bli fler provtillfällen. Regeringen fattar beslut om eventuell fortsättning.

Höstens prov ges 30 september 2023. Du måste anmäla dig i förväg. Anmälan öppnar 23 augusti. 

Läs mer på Studera.nu

Ja! Låt mig veta när anmälan öppnar

Skriv in din mejladress i formuläret så får du en påminnelse inför 23 augusti.

Bra att veta: När du registrerar din mejladress i formuläret godkänner du att UHR sparar dina uppgifter så länge det krävs för att kunna göra utskicket.

Så här behandlar UHR personuppgifter