När du har blivit antagen till högskolan kan det vara dags att skaffa boende. För vissa är det den första egna bostaden – ett nytt och spännande steg i livet! Här får du tips på vad du kan tänka på när du ska fixa bostad.

Var ute i god tid

Som student kan du bo på flera olika sätt. Vill du kanske bo i egen hyreslägenhet, i studentkorridor eller studentbostad på ett campusområde? En del studieorter har bostadsgaranti, men på många populära studieorter kan det vara svårt att hitta bostad. Ofta behöver du ha stått i bostadskö en längre tid. Ett tips är därför att titta efter andrahandskontrakt eller bo inneboende i väntan på ett mer permanent boende.

Om du har möjlighet: sök bostad i god tid!

Antagningsbesked kan behövas

För att kunna få en studentbostad är det många studentbostadsförmedlingar som kräver att du kan visa upp ett antagningsbesked från Universitets- och högskolerådet.

Kolla med studentkåren

Kontakta studentkåren vid ditt universitet eller din högskola för att få mer information om studentbostäder.

Så fungerar studentkårer

Adressändring

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt. Läs mer och gör din flyttanmälan hos Skatteverket.

Skatteverkets webbplats för studentflytt

Bostadsbidrag

Du som har barn eller har fyllt 18 men är under 29 år kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. På Försäkringskassans webbplats kan du räkna ut om du kan få bostadsbidrag och i så fall hur mycket. Där hittar du också mer information och ansökningshandlingar.

Bostadsbidrag för unga, hos Försäkringskassan

Bostadsbidrag barnfamiljer, hos Försäkringskassan

Hyra i andra hand

I de studentstäder där det är brist på bostäder är det vanligt att till en början hyra en lägenhet i andra hand. När du hyr i andra hand kan det vara bra att ha koll på vad som gäller och att den som hyr ut lägenheten har fått tillstånd av sin hyresvärd eller sin bostadsrättsförening att hyra ut.

Andrahandsuthyrning, hos Hyresnämnden

Sidan uppdaterades 2023-12-21

Hitta bostad

Sokstudentbostad.se drivs av Studentbostadsföretagen. De samlar studentbostadsföretag i hela landet på en och samma sida.

Sokstudentbostad.se

När du jämför utbildningar i Hitta och jämför utbildningar finns presentationer av universitet och högskolor i raden "Om lärosätet". Här hittar du länkar till lokala studentbostadsbolag.

Hitta och jämför utbildningar