En del studieorter har bostadsgaranti men på många ställen kan det vara svårt att få tag i ett boende. Ett tips är att börja söka i god tid.

De flesta studenter bor i vanliga hyreslägenheter i närheten av universitetet eller högskolan. Men det finns även bostäder som är speciellt avsedda för studenter, till exempel studentlägenheter och rum i studentkorridorer där du delar kök med andra studenter.

Hur hittar jag en studentbostad?

Hur svårt det är att få tag på en bostad varierar mellan de olika studieorterna. På vissa orter finns bostadsgaranti för studenter. På andra orter kan det vara långa köer till både studentbostäder och vanliga hyreslägenheter.

Antagningsbesked kan behövas

För att kunna få en studentbostad är det många studentbostadsförmedlingar som kräver att du kan visa upp ett antagningsbesked från Universitets- och högskolerådet.

Studentkåren vet mer

Kontakta studentkåren vid ditt universitet eller din högskola för att få mer information om studentbostäder.

Läs mer om studentkårer

Vad kostar en studentbostad?

Hyran för en studentbostad varierar. Du kan få betala allt från 1 200 kronor i månaden till över 4 000 kronor.

Bostadsbidrag

Du som har barn eller har fyllt 18 men är under 29 år kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. För att få bostadsbidrag krävs att du:

  • Hyr eller äger den bostad du bor i.
  • Är folkbokförd på bostadsorten.

Skatteverket har mer information om folkbokföring

På Försäkringskassans webbplats kan du räkan ut hur mycket du eventuellt kan få i bostadsbidrag. Där hittar du också mer information och ansökningshandlingar.

Till Försäkringskassans information om bostadsbidrag

Hyra i andra hand

I de studentstäder där det är brist på bostäder är det vanligt att till en början hyra en lägenhet i andra hand. När du hyr i andra hand kan det vara bra att ha koll på vad som gäller och att den som hyr ut lägenheten har fått tillstånd av sin hyresvärd eller sin bostadsrättsförening att hyra ut.

Läs mer om andrahandsuthyrning på Hyresnämndens webbplats

Sidan uppdaterades 2017-11-09

Hitta bostad

Sökstudentbostad.se drivs av Studentbostadsföretagen. De samlar studentbostadsföretag i hela landet på en och samma sida.

Studentbostäder på Sökstudentbostad.se

I de presentationer av universitet och högskolor som finns i Hitta och jämför utbildningar hittar du länkar till de lokala bostadsföretagen.

Hitta och jämför utbildningar