Staffan Gustafssons termin i Cadiz i Spanien gav resultat. Han förbättrade sin spanska i en rasande fart och fick samtidigt upp ögonen för olikheterna mellan Spaniens och Sveriges lärarutbildningar. ”Det var en fantastisk tid och jag lärde mig mycket. Jag vill göra minst ett utbyte till innan jag tar min examen.”

Vem är du och vad gör du?

Jag heter Staffan Gustafsson och kommer från Vetlanda men studerar till ämneslärare, svenska och spanska, på Linköpings universitet. Jag är också Erasmus+ambassadör och berättar för andra studenter om hur det är att göra ett utbyte.

Det var på en praktik under min gymnasietid som jag prövade på läraryrket och där bestämde jag mig för att jag verkligen ville jobba med ungdomar. Språk har jag alltid tyckt om så det kändes naturligt att senare söka in på lärarutbildningen för att bli lärare i svenska och spanska.

Vad innebar utbytet som du genomförde?

Förra året gjorde jag en utbytestermin inom Erasmus+ i Cádiz, Spanien, där jag läste språk och didaktik. Jag var där nästan en hel termin och kurserna jag tog var likvärdiga de som gavs hemma i Linköping, så jag kunde tillgodoräkna dem när jag återvände hem.

Cádiz är en hamnstad i regionen Andalusien i södra Spanien och huvudstad i provinsen Cádiz. Staden är en av världens äldsta sjöstäder och den äldsta i Europa som har varit bebodd oavbrutet.

Varför ville du göra det här utbytet?

Jag ville uppleva andra delar av världen samtidigt som jag studerade. Förutom att jag ville förbättra min spanska var jag också intresserad av kulturutbytet.

Vad har utbytet gett dig?

Att kunna träffa andra studenter från hela världen har varit fantastiskt. De jag lärde känna under min tid i Cádiz är i dag mina vänner. Jag har vuxit som människa samtidigt som jag nu vet att jag klarar av att resa och flytta till ett annat land. Jag kan ordna en egen bostad och börja ett nytt liv på ett nytt ställe.

Jag har också fått insikt om vår svenska utbildning och hur vi studerar i Sverige. Lärarna i Cádiz har inte lika nära kontakt med sina studenter, det finns tydliga roller för lärare och student. Hemma är ämnena mer integrerade. I Spanien så studerar man först sina ämneskunskaper och sedan lägger man på pedagogiken.

Vilken är den största nyttan för dig?

Jag har blivit mycket bättre på det spanska språket. Jag hade inte utvecklats lika snabbt hemma. Sedan så har jag fått många kulturella intryck och lärdomar, samt ett brett kontaktnät. Jag förstår att min arbetsmarknad är stor och att jag kan jobba i många länder som lärare.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har två år kvar på min utbildning och jag vill gärna göra minst ett utbyte innan jag tar examen.

Efter min examen skulle jag kunna tänka mig att prova på att jobba en tid utanför Sverige, det lockar mig verkligen.

Har du några råd till andra som funderar på ett utbyte?

Våga ta steget ut i världen. Man är inte ensam som utbytesstudent utan man träffar många personer. En del av dem kommer att bli dina vänner för livet. Det finns bara stora vinster med att göra ett utbyte.

Sidan uppdaterades 2021-11-08

Fakta

Namn: Staffan Gustafsson 
Utbildning: Studerar till ämneslärare, svenska och spanska, på Linköpings universitet 
Vad: Utbytesstudent genom Erasmus+
Var: Cadiz, Spanien
Finansiering: Från Erasmus+ mobilitet högre utbildning samt CSN-bidrag precis som vanligt
Bidrag från Erasmus: 13 000 svenska kronor