Kurs eller program
Alla högskoleutbildningar består av kurser. Väljer du ett program läser du förutbestämda kurser i en viss ordning. Vill du själv sätta ihop din utbildning kan du läsa så kallade fristående kurser.
Kurser är utbildningens byggstenar
För det mesta läser du en kurs i taget och inte som på gymnasiet, flera olika ämnen samtidigt. Vissa kurser är bara några veckor långa medan andra sträcker sig över ett helt år. Kurserna kan ingå i ett program eller så kan du kombinera ihop din egen utbildning genom fristående kurser. Båda vägarna kan leda till samma mål: en avslutad utbildning och en examen. Det är ingen skillnad mellan en examen som består av fristående kurser och en examen som bygger på ett program.
Att läsa ett program
Ett program har en fast struktur eftersom universitetet eller högskolan bestämt i förväg vilka kurser som ska ingå och i vilken ordning du ska läsa kurserna. Men det ingår ofta en del valbara kurser även om du läser ett program. Som ekonomstudent kan du exempelvis ofta välja olika inriktningar som marknadsföring eller redovisning. Du har ofta garanterad plats på kurserna som ingår i programmet och du vet också vilken examen utbildningen leder till.
På program läser du med samma personer under större delen av studietiden, och det kan ju passa dig som gillar att tillhöra en klass.
Att läsa kurser
Vill du ha mer valfrihet kan du själv kombinera fristående kurser till en utbildning som leder fram till en examen. Då kan du välja vilka kurser du vill och du kan läsa olika ämneskurser i den ordning du vill. Förutsatt att du läser A-kursen före B och C och så vidare, inom samma ämne.
Att läsa kurser kan vara bra för dig som är ny och inte helt bestämt dig för vad du vill plugga. Då kan fristående kurser vara ett bra sätt att testa på hur det är att studera på högskolan. När du sedan har läst några kurser kan du bestämma dig för vad du vill fördjupa dig inom.