Barnmorskor hjälper kvinnor, blivande och nyblivna föräldrar, nyfödda barn och ungdomar. 

Det finns just nu ett stort behov av barnmorskor i Sverige. Om du väljer att utbilda dig till barnmorska har du goda chanser till jobb när du är klar med utbildningen.

Som barnmorska arbetar du ofta på barnmorskemottagningar, inom förlossningsvården eller med preventivmedelsrådgivning.

Bakgrund för studier till barnmorska

Barnmorskeprogrammet är en högskole- och universitets­utbildning på avancerad nivå. Den finns på flera orter i landet.

Det innebär att du först måste du ha studerat det treåriga sjuk­sköterske­programmet och ha legitimation som sjuksköterska. Därefter kan du studera barnmorske­programmet under 1,5 år. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation som barn­morska hos Socialstyrelsen. Det tar sammanlagt 4,5 år att bli färdig­utbildad barnmorska.

Har du en utländsk barnmorskeexamen?

Du som har utbildning eller erfarenhet från ett annat land kan ansöka om att få den validerad. Mer information finns hos Socialstyrelsen.

Om du har en barnmorskeexamen från ett land utanför EU/EES och Schweiz kan du komplettera med utbildning för att kunna söka svensk barnmorskelegitimation. I utbildningen, som sker på Karolinska Institut­et, ingår både teoretiska och verksamhets­förlagda studier (klinisk utbildning). Undervisnings­språket är svenska.

Kompletteringsutbildning barnmorska på KIs webbplats

Vidareutbildning

Som barnmorska kan man specialisera sig inom olika områden, till exempel arbetar barnmorskor med amningsvård, ultraljud, assisterad befruktning eller abortvård.

Som barnmorska kan man bli doktorand och disputera. Barnmorskor kan forska samtidigt som de arbetar inom vården eller arbeta som lärare på barnmorske­utbildning. Barnmorskor arbetar också som chefer inom hälso- och sjukvården.

Vilka utbildningar finns inom området?

Hitta utbildningar som kan leda till ett arbete som barnmorska i vår tjänst Hitta och jämför utbildningar.

Utbildningar till barnmorska i Hitta och jämför utbildningar

Mer om yrket och framtidsutsikterna

Reportagefilm om en barnmorska och mer att läsa om yrket som barnmorska, framtidsutsikterna och lönenivån på Arbetsförmedlingens webbplats

Sidan uppdaterades 2024-01-23