IT-arkitekter har helhetssyn på organisationens IT-struktur och ser till att it-systemen stödjer verksam­heten. Som system­analytiker analyserar och bedömer du behov av nya och befintliga IT-system.

Är du intresserad av datorer och teknik, gillar att jobba med problem­­lösning eller vill skapa framtidens IT-system? Då är ett yrke inom informations­teknologi (IT) något för dig. 

Det finns ett stort behov av fler personer inom IT-området. Enligt Arbetsförmedlingens prognos gäller det bland annat arbeten som IT-arkitekter och system­analytiker. Om du väljer att utbilda dig inom området och till dessa yrken har du goda möjlig­heter till jobb efter avslutade studier. 

Bakgrund för studier till IT-arkitekt och systemanalytiker

Arbetet kräver att du har en efter­gymnasial utbildning på högskole­nivå eller att du vidare­utbildat dig genom en bransch- eller intresse­­organisation.

Den vanligaste utbildnings­bakgrunden för de som arbetar som IT-arkitekter eller system­analytiker är ofta en högskole­utbildning med data­inrikt­ning, till exempel en system­veten­skap­lig utbildning eller en civil­ingenjörs­utbildning med data­inriktning.

Vilka utbildningar finns inom området?

Hitta utbildningar som kan leda till ett arbete som IT-arkitekt eller system­analytiker i vår tjänst Hitta och jämför utbildningar.

Utbildningar i datavetenskap och informationsteknik i Hitta och jämför utbildningar

Mer om yrket och framtidsutsikterna

Om yrket IT-arkitekt, framtids­­utsikterna och lönenivån på Arbets­förmedlingens webbplats. Där finns också en reportagefilm om en IT-arkitekt.

Sidan uppdaterades 2024-01-23