Studera till sjuksköterska
Vill du främja hälsa och förebygga sjukdom? Som sjuksköterska ansvarar du för att medicinska behandlingar utförs på rätt sätt och för att patienter får den vård de behöver.
Det finns just nu ett stort behov av fler sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i Sverige. Om du väljer att utbilda dig till sjuksköterska och därefter vidareutbilda dig eller specialisera dig har du goda chanser att snabbt få arbete efter avslutad utbildning.
Sjuksköterskor arbetar på många olika arbetsplatser inom landsting, kommun eller privat verksamhet. Du kan till exempel jobba inom:
- sjukhusvård
- öppenvård/närvård/primärvård
- barnhälsovård
- vård av äldre
- vård i hemmet
- företagshälsovård
- skolhälsovård
Att jobba som sjuksköterska
Som sjuksköterska har du många och varierande arbetsuppgifter. Du ansvarar för och leder omvårdnadsarbetet och organiserar det så att varje person får rätt vård vid rätt tillfälle. Det betyder inte att det alltid är du som sjuksköterska som praktiskt utför arbetet, utan det kan även utföras av andra yrkesgrupper inom vården. Du arbetar både självständigt och i team med annan vårdpersonal, exempelvis dietister, kuratorer, läkare, sjukgymnaster och undersköterskor och alltid tillsammans med patienter och/eller närstående.
I arbetet som sjuksköterska ingår det även att sätta dropp, ge injektioner, fördela medicin och handleda samt utbilda studenter och andra i vårdteamet. Du kan också behöva göra bedömningar om en person behöver komma in akut eller kan vänta och boka en tid för ett senare besök.
Sjuksköterskans arbete innebär att förebygga för att främja hälsa genom hälsoupplysning och rådgivning.
Utbilda dig till sjuksköterska
Om du vill jobba som sjuksköterska ska du studera sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Grundutbildningen är tre år (180 högskolepoäng) och leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen.
Under sjuksköterskeprogrammet varvas teoretiska delar med verksamhetsförlagd utbildning, det vill säga utbildning med praktiska inslag på plats i vården. Utbildningens huvudämne är vårdvetenskap och innehåller både teoretiska och kliniska kurser tillsammans med ett fördjupningsarbete. För att kunna arbeta som sjuksköterska efter slutförd utbildning måste du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Vidareutbildning efter sjuksköterskeprogrammet
Efter din examen till sjuksköterska kan du som vill vidareutbilda dig inom olika specialistområden. Du sig kan då till exempel vidareutbilda dig till:
- barnmorska
- distriktssköterska
eller specialisera dig inom bland annat:
- intensivvård
- akutsjukvård
- psykiatrisk vård
- medicinsk vård
- kirurgisk vård
- vård av äldre (geriatriksjuksköterska)
Har du en utländsk examen som sjuksköterska (utanför EU/EES eller Schweiz)?
Det finns en kompletterande utbildning för dig som har fått beslut från Socialstyrelsen om att delta i ett kompletteringsprogram för sjuksköterskor med en examen från ett land utanför EU/EES eller Schweiz. Den ges på Karolinska institutet, Göteborgs universitet, Luleå tekniska universitet, Linnéuniversitet och Högskolan i Gävle. Undervisningsspråket är svenska.
Efter slutförd utbildning ska du visa den kunskap och förmåga som krävs för att du ska kunna ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen med syftet att få arbeta som sjuksköterska i Sverige.
Vilka utbildningar finns inom området?
Hitta utbildningar som kan leda till ett arbete som sjuksköterska i vår tjänst Hitta och jämför utbildningar.
Utbildningar till sjuksköterska
Ett yrke med goda arbetsmarknadsutsikter
Yrket sjuksköterska, framtidsutsikterna och lönenivån (Arbetsförmedlingen)