Torkel studerar på filosofi och lingvistikprogrammet och ska snart välja inriktning till något av de två ämnena. Innan det arbetade han inom fastighetsbranschen. Att gå från lön till lån och få ekonomin att gå ihop var den största utmaningen.

För att få studentekonomin att gå ihop lagar Torkel Gure så mycket egen mat som möjligt själv. Han gick igenom sin ekonomi och upptäckte att stora delar av pengarna gick just till matkostnader. Men med en god planering, en budget och mycket disciplin tycker han att det gått bra att gå från lön till studiemedel.

Innan Torkel började studera arbetade han ett antal år inom fastighetsbranschen. Det var roligt, han lärde sig mycket och hade goda karriärmöjligheter genom jobbet. Men det var något som saknades och han ville följa sin passion. Därför tog han tjänstledigt för att börja studera. Det som gjorde att han vågade ta klivet var flera olika saker.

Det som lockade allra mest och som fick mig över tröskeln var nog möjligheten att få mer kunskap inom mitt favoritämne och min passion – filosofin.

Det är också många som inte vet om att det går att ta tjänstledigt för studier och att det går att komma tillbaks efter studierna om man vill. Det är ju en fantastisk möjlighet!


Vad är ditt tips till andra som funderar på högskolestudier?

Det är lätt att ha en uppfattning om studier men som kanske inte riktigt stämmer. Så pröva och se hur du tycker att det fungerar. Om du inte vågar ta steget vet du inte vad du missar. Möjligheterna att pröva på studier är stora, och väl värda att ta tillvara.

Vad är det roligaste respektive jobbigaste med studierna?

Det roligaste är den starka gemenskap som kan bildas mellan kurskamrater. När ni sitter tillsammans och plötsligt, som en grupp, får en insikt om hur en del i det aktuella ämnet hänger samman. De är extremt uppfyllande.

Det som tidvis kan vara jobbigt är att hamna lite på efterkälken i studierna eftersom tempot kan vara högt ibland. Men allt ordnar sig!

Sidan uppdaterades 2023-01-30