Grattis, du har kommit in på din drömutbildning! Nu väntar en spännande tid, men kanske har du också många frågor. Här hittar du information som kan vara bra att ha koll på inför studiestarten.

  • Ansök om studiemedel från CSN.
  • Börja söka bostad. Det kan ta tid att hitta ett boende, därför är det bra att kolla upp vilka studentbostadsförmedlingar och andrahandsförmedlingar som finns där du ska plugga. Så fixar du bostad
  • Kolla upp kurslitteratur. Ofta skickas litteraturlistorna ut tillsammans med övrig information om kursen du ska gå. Det går för det mesta att köpa begagnad kurslitteratur på sajter som campusbokhandeln.se och kurslitteratur.se eller av före detta studenter.
  • Läs på om studentkåren på studieorten. Om du ska studera vid ett statligt universitet eller högskola är det frivilligt att vara medlem i studentkåren. Men det kan ändå vara bra att kolla upp vad de gör och vad de kan erbjuda dig som medlem. Om du däremot ska läsa vid en stiftelsehögskola kan det vara obligatoriskt att vara medlem i kåren.  
  • Kolla upp om högskolan eller universitetet anordnar kurser i studieteknik. Högskolestudier skiljer sig från gymnasiet och det kan vara bra att få lite tips om vad du bör tänka på. Läs mer om studieteknik
  • Kolla upp vilka möjligheter du har att påverka din kommande utbildning. Läs mer om studentinflytande
  • Hur fungerar en tenta och vad är en examination? I högskolevärlden finns många olika begrepp och ord som kan vara bra att ha koll på, läs mer om det här
Sidan uppdaterades 2020-02-19

Bra ord att ha koll på

Utbildnings­beskrivning Beskrivning av utbildningen som högskolan har författat. Du hittar den via Hitta och jämför utbildningar på Studera.nu
Utbildnings­plan Översikt över vilka kurser som ingår, programmets huvudsakliga upplägg och de krav på förkunskaper som gäller förutom grundläggande behörighet.
Kursplan Översikt över delkursen: Vilken nivå kursen ges på, hur många högskolepoäng kursen omfattar, det huvudsakliga innehållet, kursens mål, vilka krav på förkunskaper som gäller för att bli antagen, vilken kurslitteratur som ska användas.
Kurs­värdering Som student har du rätt att framföra dina synpunkter och erfarenheter i en kursvärdering efter varje avslutad kurs. Kursvärderingarna ska sammanställas av högskolan.
Hemtenta En examineringsform som består av en rad frågeställningar eller uppgifter du kan göra hemma.
PM Promemoria, en resonerande skrivelse.
Dugga "Mellantenta" som ligger mellan större tentor.
Tenta Tentamen, skriftligt prov.
Munta Muntlig tenta, förhör.
Studentkår Organisation vid universitet eller högskola som arbetar för studenters intressen.