Mathildes stora intresse är konst. Hon har just skrivit klart kandidatuppsatsen i konstvetenskap och läser nu fristående kurser. Målet med studierna är att fördjupa sig inom konsten med sikte på ett arbete inom konst- och kulturområdet.

Att ta steget och börja studera innebär ofta mycket planering och praktiskt arbete. För Mathildes Lönnell Mortensens del innebar vägen till konstudierna också en flytt från Tromsö i Norge till Stockholm. Det gjorde att det var extra mycket att ta reda på och ordna med inför flytten och studiestarten. Därför kan det vara klokt att så fort som möjligt börja leta boende, undersöka möjligheterna för studiemedel/CSN. Mathilde fick även öppna svenskt bankkonto och folkbokföra sig i det nya landet.

Jag har nog alltid funderat på fortsatta studier efter gymnasiet, men var osäker på vad. Året efter gymnasiet jobbade jag och läste kurser på språkskolor både Frankrike och England. Efter det kom jag fram till att det var konstvetenskap jag ville studera! Att det sen blev Sverige berodde på att jag hade möjligheten att läsa fristående kurser och bygga min egen examen där jag studerar just nu, säger Mathilde.

Lär känna nya kompisar genom att engagera dig socialt

För att snabbt lära känna nya kompisar och få ett socialt nätverk tipsar Mathilde om att delta på till exempel välkomstdagen eller aktiviteter för nya studenter som de flesta universitet och högskolor anordnar. Gå gärna med i studentkåren eller någon förening där du kan delta i aktiviteter och lära känna nya människor med samma intressen som du själv. Mathilde lägger ned mycket tid på ideellt arbete, men hon upplever att det hon får tillbaka är ovärderligt.

Det var så jag fick några av mina bästa vänner. De gör att jag känner anknytning till universitetet och att studierna och pluggandet också blir roligare, säger Mathilde.

Vägen till studierna och livet som student

Livet som student innebär att ingen dag är sig riktigt lik. Som student kan du bestämma mycket över din tid och du kan planera dina studier själv. Men studierna innehåller också en del lärarledd undervisning. Det gör att det är viktigt med planering och struktur. Mathilde berättar att hon genom studierna lärt sig mycket om sig själv och hon har blivit mer självständig. Hon rekommenderar alla som är nyfikna och som funderar på att börja studera att våga ta steget.

Ta gärna hjälp av olika webbplatser som Studera.nu, Antagning.se, högskolornas och universitetens webbplatser. Kolla i utbildningskataloger för att se vilka utbildningar som ges, undersök om det finns någon "öppet hus-dag" som du kan besöka. Besök utbildningsmässor för att träffa studenter som pluggar där för att ställa frågor. Eller om du bor nära där du funderar på att börja studera, åk till universitetet/högskolan och ta en titt på området. Klivet kan verka stort, men det är otroligt spännande och givande att ta till sig ny kunskap, avslutar Mathilde.

När Mathilde inte studerar så jobbar hon som guide och värd på Drottningholms stadsteater. Hon trivs bra och kan tänka sig att fortsätta sin yrkeskarriär i en kulturhistorisk miljö eller på något museum. Eller så blir det jobb inom kulturbranschen eller möjligtvis något helt annat.

Vad har varit det roligaste och jobbigaste med studierna?

Det roligaste stunderna är när jag upptäckt hur mycket jag lärt mig på den korta tiden som student. Då känner jag mig stolt över mig själv. Inom konstvetenskapen har vi också haft många studiebesök och seminarier på museer och andra intressanta platser. Det jobbigaste är när det ibland har varit alltför mycket på en och samma gång, som stora uppgifter och svåra tentauppgifter. Men det är en härlig känsla sedan när man klarat av det!

Sidan uppdaterades 2023-01-30