Tips inför utlandsstudier
Behöver jag söka uppehållstillstånd? Hur får jag pengar? Behöver jag ta extra försäkringar för att kunna få vård när jag blir sjuk? Det är vanliga frågor om att studera utomlands. Om du reser som utbytesstudent får du mycket hjälp.
Finansiering av utlandsstudier
Det blir ofta dyrare att studera utomlands än att studera i Sverige. Du ska betala för bostad, resor, utlandsförsäkring, avgifter i samband med ansökan och i vissa fall terminsavgift. Du kan få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, för att studera utomlands.
Terminsavgifter
Utländska universitet och högskolor tar ofta ut terminsavgifter. Det är olika hur stora de är. Var noga med att ta reda på vad du får för pengarna.
Får du en plats som utbytesstudent genom ett universitet eller en högskola i Sverige betalar du ingen terminsavgift för studierna utomlands.
Studiemedel
Du kan få studiemedel från CSN för att studera utomlands. Du har rätt till lika mycket pengar som vid studier i Sverige, oavsett vilket land du åker till. Om du läser en utbildning utomlands på egen hand kan du också låna extra till terminsavgiften. Men du kan inte få studiemedel för en utbildning utomlands om samma utbildning inte ger rätt till studiemedel i Sverige.
CSN:s krav för att du ska få studiemedel
Utbildningen ska:
• Vara på heltid om du studerar utanför EU.
• Vara minst 3 veckor lång inom EU och 13 veckor utanför EU.
• Avslutas med tentamen eller leda till en examen.
• Vara godkänd av Universitets- och högskolerådet eller CSN, det vill säga ha så kallad godtagbar standard.
Godtagbar standard
Ett av CSN:s krav för att du ska kunna få studiemedel är att utbildningen har så kallad godtagbar standard. Det betyder att den utländska utbildningen måste uppfylla vissa krav.
Mer om godtagbar standard för studier utomlands
Merkostnadslån och möjlighet att låna till terminsavgift
För att det inte ska bli svårare att studera i ett land där det är dyrt att leva finns ett merkostnadslån för utlandsstudier. Du som studerar utomlands kan få vanligt studiemedel och lägga till merkostnadslånet.
Du kan också få låna till terminsavgifter och undervisningsavgifter. Det finns ett högsta belopp för hur mycket du kan låna per vecka och ett maxbelopp för hur mycket du kan låna under hela din studietid.
Ibland vill universitetet eller högskolan där du ska studera utomlands veta att du har pengar till din utbildning där. CSN kan då skriva ut ett intyg som visar att utbildningen brukar ge rätt till studiemedel.
Distansstudier
Du kan få studiemedel för distansstudier inom EU och EES. För distansstudier i övriga världen kan du bara få studiemedel om det finns "synnerliga skäl".
Studiemedel för språkstudier
Du kan få studiemedel för språkstudier om de uppfyller vissa villkor.
Mer om villkor för studiemedel för språkkurser på CSN.se
Förberedande språkutbildningar
För att kunna klara av studier i ett annat land kan du behöva läsa en förberedande språkutbildning. Du kan få studiemedel för en förberedande språkutbildning om
• den som anordnar utbildningen har ett organiserat samarbete med ett universitet eller en högskola som är statligt erkänd i landet där du ska studera,
• utbildningen är godkänd av British Council eller The European Association For Quality Language Services (EAQUALS)
Mer om The European Association For Quality Language Services (EAQUALS)
• utbildningen är anordnad av Goethe-Institut.
Stipendier
Det finns stipendier som kan ge dig pengar för att studera utomlands. En del stipendier kan alla söka, men de flesta har speciella villkor och krav.
Stipendier knutna till en viss region
Kommuner och länsstyrelser har listor över stipendier som är knutna till regionen. Den som söker ska oftast vara född, bo, arbeta eller studera i länet eller kommunen. Information om stipendier finns också hos församlingar, föreningar, stiftelser och på skolor.
Stipendier knutna till vissa universitet och högskolor
Fråga universitetet eller högskolan du söker till om de har stipendier för utländska studenter.
Stipendier knutna till ett visst land
Institut och organisationer kan också erbjuda stipendier. De flesta stipendier som erbjuds genom följande organisationer gäller master- och forskarstudier:
- Stipendier för studier i Storbritannien på webbplatsen Education UK
- Fulbright Commission
- Italienska Kulturinstitutet
- Svenska institutets information om stipendier
- Stipendier för forskning och högre utbildning i USA och Kanada genom Sverige-Amerika Stiftelsen
- Stipendier i Taiwan.
Fler sätt att hitta stipendier
Det finns stipendiekonsulter som ger dig förslag på fonder som kan passa dig att söka. Du betalar för tjänsten. Sök på internet för att hitta en stipendiekonsult.
Svensk stipendieförmedling ger ut boken "Fonder & stipendier i Sverige". Den brukar finnas på biblioteket.
Du kan söka bland stipendier i länsstyrelsernas databas över stiftelser.
Försäkringar
Studerar du utomlands ska du se till att ha en bra försäkring.
Studier eller praktik via utbytesprogram kan omfattas av försäkring
En del universitet och högskolor har tecknat försäkringen Student-UT med Kammarkollegiet. Det är en allmän personskadeförsäkring som skyddar dig som studerar eller gör praktik inom ett utbytesprogram. Kontakta universitetet eller högskolan där du studerar i Sverige för att få veta om de har tecknat Student UT-försäkringen.
Om studentförsäkringar hos Kammarkollegiet
Sjukvård inom EU
Om du studerar i ett EU/EES-land har du rätt till landets sjukvårdsförmåner. Du måste beställa det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) från Försäkringskassan och ta med dig det när du åker utomlands. Försäkringskassan har information om vilka länder Sverige har sjukvårdsavtal med.
Om studier utomlands hos Försäkringskassan
Privat sjukvårdsförsäkring kan krävas i andra länder
Om du ska studera i ett land utanför EU/EES betalar inte Försäkringskassan för sjukvården utan du måste ha en privat sjukförsäkring. Kontakta ett försäkringsbolag för att få mer information om en utlandsstudieförsäkring. Om svenska försäkringsbolag inte uppfyller de krav som ställs måste du ta en försäkring i landet du studerar i.
Kontrollera din hemförsäkring
Kontrollera om din hemförsäkring gäller för de saker som du tar med dig utomlands. Kontrollera även om reseförsäkring ingår i hemförsäkringen och hur länge du kan vara utomlands innan den slutar att gälla.
Om olyckan är framme
Om du blir sjuk under tiden som du studerar utomlands ska du skicka din sjukanmälan tillsammans med läkarintyg till CSN. Om du har en försäkring kan du få hjälp av SOS International i Köpenhamn.
SOS International kan hjälpa dig när du är utomlands
Mer information om försäkringar
Kontakta universitetet eller högskolan där du ska studera utomlands för mer information om vilken försäkring du behöver.
Uppehållstillstånd och visum
Visum och uppehållstillstånd inom EU
Om du är svensk medborgare och ska studera i ett annat EU-land i högst tre månader behöver du inte visum eller uppehållstillstånd. Däremot måste du ha ett giltigt pass. Det räcker inte med ett svenskt ID-kort.
I vissa EU-länder måste du även anmäla dig hos de lokala myndigheterna.
Ska du studera mer än tre månader i ett EU-land har du rätt till uppehållstillstånd om du
• är inskriven vid en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel.
• har ett täckande sjukförsäkringsskydd och tillräckligt med pengar för att inte landets socialförsäkringssystem ska behöva betala för dig om du blir sjuk.
Ansvarig myndighet i det aktuella landet utfärdar uppehållstillståndet.
Visum och uppehållstillstånd i länder utanför EU
Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och handläggningstid.
Bostad
De flesta utländska universitet och högskolor hjälper internationella studenter att hitta bostad. Kontakta dem för att få reda på hur de kan hjälpa dig med det. En del förmedlar även boende hos värdfamiljer.
Folkbokföring utomlands
Om du studerar längre än ett år utomlands ska du normalt inte vara folkbokförd i Sverige. Ska du studera i ett annat nordiskt land beror det på det landets bestämmelser om och när du blir folkbokförd där.
Skatteverkets information om folkbokföring vid utlandsstudier