Tiden som Erasmusstudent i Portugal gav Jasmine Shahbaz, som då läste till tandläkare, en stor dos ödmjukhet, ökad motivation och nya utsikter.

Den portugisiska tandvården skiljer sig från den svenska. Det fick Jasmine Shahbaz klart för sig när hon var Erasmusstudent på tandläkarutbildningen i Lissabon. I Sverige är barntandvården gratis för patienten. Så är det inte i Portugal. Där är varje tandläkarbesök kostsamt för såväl barn som vuxna.

– Det var vid behandlingarna av barn som jag märkte den största skillnaden mot hur vi arbetar i Sverige. På universitetet i Portugal låg fokus på att jobba effektivt. Jag märkte att barnen ofta var missnöjda och rädda eftersom ingen hade tagit sig tid att förklara för dem hur behandlingen skulle gå till.

Under praktiken mötte Jasmine också en patientgrupp som hon sällan stött på i Sverige.

– Det finns fler fattiga i Portugal med rötter i många olika länder. En del av dem har inte gått till tandläkare på lång tid. Jag fick se hur tandproblem kan utvecklas om de inte behandlas.

Tandvård på portugisiska

Jasmine åkte till Lissabon tillsammans med tre klasskompisar och varje dag stod det patientbehandlingar på schemat.

– Vi svenskar jobbade ihop med portugisiska studenter som kunde engelska. De hjälpte oss att översätta när patienten bara talade portugisiska. Vi behövde också hjälp med andra saker. I Portugal har man fortfararande analoga röntgenplåtar och journalerna skrivs för hand på portugisiska.

På eftermiddagen, när behandlingarna var klara, blev de svenska studenterna lediga eftersom alla föreläsningar hölls på portugisiska.

– Det innebar att jag hade en hel del teori att ta igen när jag kom hem, men det var det värt. Jag kom tillbaka från Portugal full av energi, motivation och nya perspektiv.

Utblick över världen

Den lediga tiden ägnades åt museibesök, strandliv, kafébesök och på kvällarna blev det en del pubrundor tillsammans med svenska och portugisiska vänner.

– Klimatet i Portugal är fantastiskt och hela tillvaron kändes som en dröm.
Jasmine tog också chansen att göra längre utflykter. Under påskveckan hade hon besök från Sverige och åkte då till Sintra. Det är en stad som ligger på ett 300 meter högt berg och står med på Unescos världsarvslista.

– Jag fotograferade mina kompisar där och den bilden speglar känslan jag hade under hela utbytet. Jag kände mig fri och fick nya perspektiv. Jag fick se vad tandläkaryrket kan innebära och hur stor världen är utanför tandläkarutbildningen i Flemingsberg.

Respekt för olika arbetssätt

Internationellt sett ligger svensk tandvård i framkant men praktiken i Portugal har gjort Jasmine ödmjuk.

– På Karolinska institutet får vi lära oss det allra senaste men jag har insett att det inte är det enda korrekta. I Portugal tillämpar de andra regler för till exempel rotbehandling och det går bra det med. Det är en viktig insikt att ha med ut i arbetslivet när man möter kollegor som kanske har utbildat sig för länge sedan eller i andra länder.

Ödmjukheten tar Jasmine med sig när hon nu snart ska åka som volontär till Indien.

– Jag ska volontärarbeta tillsammans med andra tandläkarstudenter och tandläkare. Mitt utbyte i Portugal var en viktig merit som bidrog till att just jag fick följa med.

Text: Annika Wallin

Sidan uppdaterades 2021-03-03