Med omställningsstudiestöd tar du steget vidare
Nu finns ett nytt omställningsstudiestöd för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det ger dig möjlighet att studera på heltid i 44 veckor samtidigt som du kan få 80 procent av din lön i bidrag. Det går också bra att välja studier på deltid.
Nu går det att söka omställningsstudiestöd för studier i Sverige som börjar 1 juli–31 december 2023.
Från och med den 1 oktober 2023 kan du ansöka om omställningsstudiestöd för för studier i Sverige som börjar 1 januari–30 juni 2024.
Vad är omställningsstudiestöd?
Det är ett nytt studiestöd som riktar sig till dig som redan är etablerad och har aktuell förankring på arbetsmarknaden och vill höja din kompetens med hjälp av en utbildning.
Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 % av din lön, dels av ett lån som du själv bestämmer om du vill använda eller inte. Du kan studera 44 veckor på heltid och få stödet, eller längre om du väljer att studera på deltid.
Studiestödet hanteras av CSN, Centrala studienämnden och är en del av ett större omställningspaket initierat av regeringen. Det omfattar även omställnings- och kompetensstöd från en omställningsorganisation.
Vem kan få omställningsstudiestöd?
Du som är eller nyligen har varit anställd eller egenföretagare kan få ta del av omställningsstudiestödet. Det är en möjlighet för dig att kunna kompetensutveckla dig eller helt byta bransch efter en utbildning. Här följer en lista med några av de saker som ska vara uppfyllda innan du ansöker om omställningsstudiestöd:
- Du ska vara 27-62 år.
- Du ska ha arbetat sammanlagt minst 8 år de senaste 14 åren och minst 12 månader de senaste 24 månaderna.
- Du ska läsa en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden.
- Utbildningen du vill gå ska ge rätt till studiestöd.
Vilka utbildningar ger rätt till omställningsstudiestöd?
Alla utbildningar som ger rätt till studiemedel ger också rätt till omställningsstudiestöd, under förutsättning att den kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar som en omställningsorganisation köper in kan ge rätt till omställningsstudiestöd.
Det här gäller för att en utbildning ska omfattas av omställningsstudiestödet:
- Utbildningen ska bidra till att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
- Utbildningen kan ges på hel- eller deltid, men du måste studera på minst 20 procent.
- Om du är under 40 år får utbildningen inte vara längre än 80 veckor (räknat på heltidsstudier).
- Utbildningen ska ge rätt till studiemedel eller vara köpt av en omställningsorganisation.
- Du behöver inte vara antagen till utbildningen innan du ansöker.
Hur ansöker du om omställningsstudiestöd?
Det är två ansökningsomgångar per år. När du kan ansöka beror på när du ska börja studera. Du kan söka omställningsstudiestöd för upp till ett år i samma ansökan.
- Från och med den 1 april kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en period som börjar någon gång mellan den 1 juli och den 31 december i år.
- Från och med den 1 oktober kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en period som börjar någon gång mellan den 1 januari och den 30 juni nästa år.
Ansökningarna hanteras i den turordning de kommer in till CSN och så länge pengarna räcker.
Tips på förberedelser inför din ansökan hittar du hos CSN.
Du gör din ansökan i CSN:s tjänst Mina sidor.
Tips! Innan du ansöker om omställningsstudiestöd är det bra om du tar reda på vilken omställningsorganisation du tillhör och tar kontakt med dem. De kan hjälpa dig och säkerställa att ditt utbildningsval stärker din ställning på arbetsmarknaden och att du är behörig att söka utbildningen. Då ökar sannolikheten att din ansökan blir komplett och handläggningen av ditt ärende går snabbare.
Rådgivning och hjälp med ansökan
Kontakta din omställningsorganisation direkt för kostnadsfri studie- och yrkesvägledning. De flesta omställningsorganisationer kan också hjälpa till att intyga att den utbildning du vill påbörja stärker din ställning på arbetsmarknaden. I vissa fall kan du även få ett kompletterande studiebidrag från dem. På CSN:s webbplats kan du läsa mer om vad en omställningsorganisation är och hur du tar reda på vilken du tillhör.
Om omställningsorganisationerna på CSN:s webbplats
Väntar du på beslut efter ansökan om omställningsstudiestöd?
Det är CSN som hanterar ansökningarna om omställningsstudiestöd. På deras webbplats informerar de om vad du kan göra i väntan på besked.
Om väntetider i samband med omställningsstudiestöd