Högskoleprovet äger vanligtvis rum två gånger per år, på våren på en lördag och på hösten på en söndag. Då Covid-19 har status av allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom med överhängande risk för smittspridning har UHR efter noga överväganden beslutat att högskoleprovet 4 april 2020 ställs in.

Vårens högskoleprov inställt

UHR har noga följt utvecklingen av coronaviruset och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Då Covid-19 har status av allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom med överhängande risk för smittspridning har Universitets- och högskolerådet efter noga överväganden beslutat att högskoleprovet 4 april 2020 ställs in.

Mer information om beslutet att ställa in vårens högskoleprov

Anmälningsperiod

Anmälan till höstens högskoleprov söndag den 18 oktober är öppen 10 augusti - 27 augusti 2020. Det går inte att anmäla sig i efterhand.

Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer.

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum.

På provdagen måste du ha en giltig legitimation som stämmer med personuppgifterna du fyller i när du anmäler dig. Du hittar mer information om vad som räknas som giltig legitimation längre ner på sidan. Observera att det kan ta tid att beställa nytt id-kort eller pass. Var ute i god tid!

Om du har skyddad identitet ska du inte anmäla dig via anmälan till högskoleprovet. Kontakta istället din provanordnare direkt.

Anmälningsavgiften är 450 kronor. För att din anmälan ska bli godkänd måste UHR ha fått in betalning av anmälningsavgiften innan anmälningstiden går ut. Sista anmälningsdagen fungerar endast kortbetalning med VISA eller MasterCard. Sista anmälningsdagen kan du inte betala via bankgiro. 

När betalningen har överförts skickas en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt konto. Betalar du med kort förs betalningen över direkt och du får en bekräftelse som kvitto på att betalningen är genomförd. Betalar du via bankgiro tar det 1-2 vardagar att föra över betalningen från din bank. Bekräftelse på betalning skickas när betalningen överförts och registrerats hos UHR. Observera att anmälningsavgiften ska ha inkommit till UHR senast sista anmälningsdag, oavsett om du betalar med kort eller via bankgiro.

Här anmäler du dig till högskoleprovet

Giltig legitimation och id-kort

För att få skriva provet måste du alltid kunna visa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provdagen.

Har du svenskt personnummer måste du visa giltig svensk legitimation på provdagen. Ditt personnummer måste framgå och du kan därför inte legitimera dig med ett utländskt pass på provdagen.

Följande handlingar är godkända som giltig legitimation:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort (LMA-kort och uppehållstillståndskort är inte godkända)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer måste du legitimera dig med ditt giltiga utländska pass som är tydligt, inplastat och har text på engelska, franska eller spanska. Är du medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.

Är du medborgare i Finland, Norge, Danmark och Island utan svenskt personnummer kan, i det fall provet genomförs i något av de dessa länder, även landets körkort med aktuell giltighetstid användas som legitimation. Gäller för närvarande bara på Åland.

Datum för provdagar och anmälningsperioder 2020 och 2021

  Provdag Anmälan 
 2020    
Vår Inställt 15 jan - 3 feb
Höst sön 18 oktober 10 aug - 27 aug
2021    
 Vår Ej klart Ej klart
Höst Ej klart Ej klart

Högskoleprovet utomlands

Universitets- och högskolerådet (UHR) anordnar högskoleprovet vid vissa svenska skolor i Europa samt i Kenya. Det går inte att skriva provet på andra platser utomlands.

Läs mer om att skriva högskoleprovet utomlands

Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes

Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes kan universitetet eller högskolan utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Därför är det viktigt att du kontaktar det universitet eller högskola i god tid före senaste anmälningsdag.

Läs mer om högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning

Läs mer om högskoleprovet för dig med dyslexi

Läs mer om högskoleprovet för dig med synskada

Anmälan är personlig och avgiften kan inte återbetalas

Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Det beror på att det uppstår kostnader så fort du har anmält dig. Bland annat beställs tryckning av proven efter antal anmälda samtidigt som universiteten och högskolorna bokar provlokaler och ordnar provledare och assistenter. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller på någon annan person.
 
Kontakta det universitet eller den högskola du har anmält dig till om du har problem med anmälan eller din betalning.

Byte av provort inom anmälningsperioden

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. Efter att du har betalat måste du kontakta det universitet eller den högskola som anordnar högskoleprovet på den ort där du vill göra provet och fråga om du kan skriva där istället.

Byte av provort efter anmälningsperioden

Vid byte efter sista anmälningsdag måste du betala en ny anmälningsavgift. Den mottagande provanordnaren kan neka dig byte på grund av till exempel platsbrist. Ta kontakt och fråga om det går att byta.

Lista över de universitet och högskolor som anordnar högskoleprovet

Om för få anmäler sig

Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.

Kallelse en vecka före provet

Du får en kallelse till högskoleprovet via e-post cirka en vecka före provdagen. Du kan också se kallelsen när du loggar in på ditt konto. Kallelsen innehåller information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller.

Om du inte har fått kallelsen eller ser den under ditt konto, ska du ta kontakt med det universitet eller den högskola som du har anmält dig till.

Sidan uppdaterades 2020-03-18