Här hittar du generell information om anmälan och vad som räknas som giltig legitimation för att du ska få skriva provet.

Anmälan till högskoleprovet den 23 oktober har stängt. Det går inte att anmäla sig i efterhand.

Frågor och svar om anmälan till högskoleprovet

Anmälan och betalning

För att få skriva höstens högskoleprov måste du antingen fylla minst 18 år under 2022 eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder. Regeringen tog beslut om denna åldersbegränsning redan 2018 och ändringen gäller från och med den 1 januari 2022.

På provdagen måste du ha en giltig legitimation som stämmer med personuppgifterna du fyller i när du anmäler dig. Du hittar mer information om vad som räknas som giltig legitimation under rubriken ”Giltig legitimation och id-kort”. Observera att det kan ta tid att beställa nytt id-kort eller pass. Kontrollera giltighetstiden noga och var ute i god tid!

Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer.

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum. Du behöver också ange ditt passnummer eller id-nummer vid anmälan.

Om du behöver anpassning är det viktigt att du klickar i detta vid anmälningstillfället. Du hittar mer information under rubriken "Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes".

Anmälningsavgiften är 450 kronor. Du kan betala med betalkort (samtliga Visa och Master Card kort inklusive Electron och Maestro) eller Swish.

När betalningen är genomförd och godkänd kan du se det under fliken "Anmälan" på ditt konto på Hogskoleprov.nu. Det skickas även en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt konto. Betalningsbekräftelsen är en kvittens på att du har betalat. 

Anmälan: Hogskoleprov.nu

Om du är under 18 och började gymnasiet innan du fyllde 16 år

För att få skriva högskoleprovet måste du fylla 18 år eller mer under 2022. Med det finns undantag för dig som började gymnasiet innan du fyllde 16 år och nu går andra eller tredje året. Då kan du anmäla intresse om att skriva provet. Du behöver komplettera din intresseanmälan med ett intyg senast den 25 augusti. 

 

Giltig legitimation och id-kort

För att få skriva provet måste du alltid kunna visa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provdagen.

Har du svenskt personnummer måste du visa giltig svensk legitimation på provdagen. Ditt personnummer måste framgå och du kan därför inte legitimera dig med ett utländskt pass på provdagen.

Följande handlingar är godkända som giltig legitimation:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort (LMA-kort och uppehållstillståndskort är inte godkända)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer måste du legitimera dig med ditt giltiga utländska pass som är tydligt, inplastat och har text på engelska, franska eller spanska. Är du medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.

Om du ska skriva högskoleprovet på Åland och medborgare i Finland utan svenskt personnummer kan även finländskt körkort med aktuell giltighetstid användas som legitimation.

Provdatum och anmälningsperiod 2022

Provtillfälle

Provdag

Anmälan

Höst 2022

23 oktober

16-23 augusti

Vår 2023

25 mars

10-17 januari

Höst 2023

22 oktober

15-22 aug

 

Högskoleprovet utomlands

Universitets- och högskolerådet (UHR) anordnar högskoleprovet normalt vid vissa svenska skolor i Europa samt i Kenya. Det går inte att skriva provet på andra platser utomlands.

Hösten 2022 anordnas högskoleprovet utomlands endast i Mariehamn på Åland.

Skriva högskoleprovet utomlands

Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes

Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes kan universitetet eller högskolan utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Därför är det viktigt att du kontaktar det universitet eller högskola i god tid före sista anmälningsdag.

Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning

Högskoleprovet för dig med dyslexi

Högskoleprovet för dig med synskada

Ingen återbetalning om du ångrar dig eller inte kan komma

Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Det beror på att det uppstår kostnader så fort du har anmält dig. Bland annat bokar universiteten och högskolorna provlokaler och ordnar provledare och assistenter. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller på någon annan person.

Byte av provort inom anmälningsperioden

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. När anmälan har stängt eller om du har betalat anmälningsavgiften innan anmälan stängde kan du inte byta provort. Observera att du inte är garanterad den provort du väljer.

Om för få anmäler sig

Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.

Kallelse veckan före provet skrivs

Du kan hämta din kallelse till högskoleprovet via ditt konto på Hogskoleprov.nu drygt en vecka innan provdagen. Du får också kallelsen till din e-postadress. Kallelsen behöver du läsa igenom noga, den innehåller information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller.

Om du två dagar före provet fortfarande inte har fått kallelsen och inte heller ser kallelsen under ditt konto på Hogskoleprov.nu, kontakta det universitet eller den högskola som du har anmält dig till.

Till inloggningen på Hogskoleprov.nu

Sidan uppdaterades 2022-08-24