Här hittar du generell information om anmälan och vad som räknas som giltig legitimation för att du ska få skriva högskoleprovet. 

Frågor och svar om anmälan till högskoleprovet

Anmälan och betalning

Anmälan till höstens prov den 22 oktober är stängd. Det går inte att anmäla sig i efterhand.

För att få skriva höstens högskoleprov måste du fylla minst 18 år under 2023. Om du inte fyller minst 18 år under 2023 kan du ändå få skriva högskoleprovet om;

  • du är elev i gymnasieskolan och läser på vårterminen det andra läsåret eller senare,

        eller

  • du har en gymnasieexamen eller ett studiebevis från ett nationellt program i gymnasieskolan,

        eller

  • du med godkänt resultat har fullföljt utbildning som motsvarar gymnasieskolan.


På provdagen måste du ha en giltig legitimation som stämmer med person­uppgifterna du fyller i när du anmäler dig. Du hittar mer information om vad som räknas som giltig legitimation under rubriken ”Giltig legitimation och id-kort”. Observera att det kan ta tid att beställa nytt id-kort eller pass. Kontrollera giltighets­tiden noga och var ute i god tid!

Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer.

Är du utländsk medborgare utan svenskt person­nummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum. Du behöver också ange ditt passnummer eller id-nummer vid anmälan.

Om du behöver anpassning är det viktigt att du klickar i detta vid anmälningstillfället. Du hittar mer information under rubriken "Provet för dig som har funktions­ned­sättning eller diabetes".

Anmälningsavgiften är 550 kronor. Du kan betala med betalkort (samtliga Visa och Master Card kort inklusive Electron och Maestro) eller Swish.

När betalningen är genomförd och godkänd kan du se det under fliken "Anmälan" på ditt konto på Hogskoleprov.nu. Det skickas även en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt konto. Betalnings­bekräftelsen är en kvittens på att du har betalat. 

Anmälan: Hogskoleprov.nu

Om du är under 18 år och uppfyller vissa villkor kan du få skriva högskoleprovet 

Om du inte fyller minst 18 år under 2023 kan du ändå få skriva högskole­provet under vissa förutsättningar. Du kan få skriva högskoleprovet om du är elev i gymnasie­skolan och läser på vår­terminen det andra läsåret eller senare, eller om du har en gymnasie­examen eller ett studiebevis från ett nationellt program i gymnasie­skolan eller om du med godkänt resultat har fullföljt utbildning som motsvarar gymnasie­skolan.

Om du uppfyller minst ett av villkoren så kan du göra din anmälan på Hogskoleprov.nu

Du kan även behöva komplettera din intresse­anmälan med ett intyg senast den 27 augusti. Om det är aktuellt för dig att komplettera får du information om att du måste komplettera i samband med att du gör din anmälan på Hogskoleprov.nu.

Hur anmäler jag mig om jag har skyddad identitet?

Du med skyddad identitet går in på anmälningssidan till högskoleprovet (Hogskoleprov.nu) och väljer ”Skapa konto”. Där markerar du alternativet ”Jag har skyddad identitet”. Du får då en länk som du följer där du kan fylla i din intresse­anmälan. Instruktioner om hur du betalar anmälningsavgiften skickas till dig så snart UHR kontrollerat din intresseanmälan. Du behöver därför bevaka din mejl efter genomförd intresseanmälan.

Har du frågor om anmälan kontakta: hpsekretess@uhr.se

Giltig legitimation och id-kort

För att få skriva provet måste du alltid kunna visa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provdagen.

Har du svenskt personnummer måste du visa giltig svensk legitimation på provdagen. Ditt personnummer måste framgå och du kan därför inte legitimera dig med ett utländskt pass på provdagen.

Följande handlingar är godkända som giltig legitima­tion:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort (LMA-kort och uppehålls­tillstånds­kort är inte godkända)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.

Är du utländsk medborgare utan svenskt person­nummer måste du legitimera dig med ditt giltiga utländska pass som är tydligt, inplastat och har text på engelska, franska eller spanska. Är du medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt person­nummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.

Provdatum och anmälnings­period 2023

Prov­tillfälle

Prov­­dag

Anmälan

Höst 2023

22 okto­ber

15-22 augusti

Vår 2024

13 april

9-16 januari

Provet för dig som har funktions­nedsättning eller diabetes

Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes kan universitetet eller hög­skolan utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Därför är det viktigt att du kontaktar universitetet eller högskolan i god tid före sista anmälningsdag.

Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning

Högskoleprovet för dig med dyslexi

Högskoleprovet för dig med synskada

Ingen återbetalning om du ångrar dig eller inte kan komma

Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa prov­tillfälle eller till annan person.

Byte av provort inom anmälningsperioden

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälnings­avgiften. När anmälan har stängt eller om du har betalat anmälnings­avgiften innan anmälan stängde kan du inte byta provort. Observera att du inte är garanterad den provort du väljer.

Om för få anmäler sig

Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.

Kallelse veckan före provet skrivs

Du kan hämta din kallelse till högskoleprovet via ditt konto på Hogskoleprov.nu drygt en vecka innan provdagen. Du får också kallelsen till din e-postadress. Kallelsen behöver du läsa igenom noga, den inne­håller information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller.

Om du två dagar före provet fortfarande inte har fått kallelsen och inte heller ser kallelsen under ditt konto på Hogskoleprov.nu, kontakta det universitet eller den hög­skola som du har anmält dig till.

Logga in på Hogskoleprov.nu

Sidan uppdaterades 2023-09-07