Anmälan till höstens högskoleprov den 24 oktober är stängd. Här hittar du information om anmälan och vad som räknas som giltig legitimation för att du ska få skriva provet.

Anmälan till höstens högskoleprov den 24 oktober är stängd.

För att få skriva provet ska du som anmälde dig:

  • fylla minst 19 år under 2021
  • eller ha börjat gymnasiet före 16 års ålder och hunnit slutföra gymnasiet.

Anmäl dig bara om du verkligen behöver ett provresultat för antagningen till vårterminen 2022. UHR följer noga utvecklingen och har på grund av pandemiläget begränsat antalet platser till 40 000. 

Frågor och svar om anmälan till höstens högskoleprov

Anmälan och betalning

Har du svenskt personnummer anmäler du dig med ditt svenska personnummer.

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer, anmäler du dig med ditt födelsedatum. Du behöver också ange ditt passnummer eller id-nummer vid anmälan. 

På provdagen måste du ha en giltig legitimation som stämmer med personuppgifterna du fyller i när du anmäler dig. Du hittar mer information om vad som räknas som giltig legitimation under rubriken ”Giltig legitimation och id-kort”. Observera att det kan ta tid att beställa nytt id-kort eller pass. Var ute i god tid!

Anmälningsavgiften är 450 kronor. Du kan betala med betalkort (samtliga Visa och Master Card kort inklusive Electron och Maestro) eller Swish. Använd kortbetalning om Swish inte fungerar för dig och du inte får en bekräftelse på din betalning. UHR felsöker för att åtgärda problemet. Har du problem med kortbetalning, prova Swish. 

När betalningen har överförts skickas en bekräftelse till den e-post du har registrerat på ditt konto. Betalningsbekräftelsen är en kvittens på att du är anmäld och har betalt. Om du inte får bekräftelsen, kontrollera din mapp för skräppost och att du har rätt e-post angiven i ditt konto på Hogskoleprov.nu.

Hogskoleprov.nu

Om du är under 19 år

Om du anmälde dig kommer information om betalning så snart UHR har kontrollerat de uppgifter du har lämnat. Det kan ta upp till en vecka efter det att du lämnade din intresseanmälan. Har du fått ett bekräftelsemail så kommer din intresseanmälan att behandlas.  

Om du har skyddad identitet

Om du anmälde dig kommer information om betalning så snart UHR har kontrollerat de uppgifter du har lämnat. Det kan ta upp till en vecka efter det att du lämnade din intresseanmälan. 

Giltig legitimation och id-kort

För att få skriva provet måste du alltid kunna visa giltig legitimation. Din legitimation kontrolleras flera gånger under provdagen.

Har du svenskt personnummer måste du visa giltig svensk legitimation på provdagen. Ditt personnummer måste framgå och du kan därför inte legitimera dig med ett utländskt pass på provdagen.

Följande handlingar är godkända som giltig legitimation:

  • Svenskt EU-pass
  • Svenskt nationellt id-kort (LMA-kort och uppehållstillståndskort är inte godkända)
  • Svenskt körkort
  • Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.

Är du utländsk medborgare utan svenskt personnummer måste du legitimera dig med ditt giltiga utländska pass som är tydligt, inplastat och har text på engelska, franska eller spanska. Är du medborgare i ett EU/EES-land utan svenskt personnummer kan även ett giltigt nationellt id-kort användas som legitimation.

Om du ska skriva högskoleprovet på Åland och medborgare i Finland utan svenskt personnummer kan även finlänskt körkort med aktuell giltighetstid användas som legitimation.

Provdatum och anmälningsperiod 2021

Provtillfälle Provdag Anmälan
Höst 24 oktober

24-31 augusti (eller då platserna fyllts).

Högskoleprovet utomlands

Universitets- och högskolerådet (UHR) anordnar högskoleprovet vid vissa svenska skolor i Europa samt i Kenya. Det går inte att skriva provet på andra platser utomlands. Under 2021 anordnas högskoleprovet endast på Åland.

Skriva högskoleprovet utomlands

Provet för dig som har funktionsnedsättning eller diabetes

Om du har en funktionsnedsättning eller diabetes kan universitetet eller högskolan utreda om det är möjligt att anpassa provsituationen för dig och dina behov. Därför är det viktigt att du kontaktar det universitet eller högskola i god tid före sista anmälningsdag.

Högskoleprovet för dig med funktionsnedsättning

Högskoleprovet för dig med dyslexi

Högskoleprovet för dig med synskada

Ingen återbetalning om du ångrar dig eller inte kan komma

Om du ångrar din anmälan eller inte kan komma på provdagen får du inte tillbaka anmälningsavgiften. Det beror på att det uppstår kostnader så fort du har anmält dig. Bland annat bokar universiteten och högskolorna provlokaler och ordnar provledare och assistenter. Anmälningsavgiften kan heller inte överföras till nästa provtillfälle eller på någon annan person.

UHR återkommer med information om det blir möjligt att få anmälningsavgiften återbetald vid symtom på covid-19.

Byte av provort inom anmälningsperioden

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. När anmälan har stängt eller om du har betalat anmälningsavgiften innan anmälan stängde kan du inte byta provort. Observera att du inte är garanterad den provort du väljer.

Om för få anmäler sig

Om för få personer har anmält sig till en provort kanske det inte blir något prov på den orten. Då flyttas du automatiskt till en provort som ligger nära den där du skulle ha skrivit.

Kallelse veckan före provet skrivs

Du får en kallelse till högskoleprovet via e-post drygt en vecka innan provet skrivs. Du kan också se kallelsen när du loggar in på ditt konto på hogskoleprov.nu. Kallelsen innehåller information om var du ska skriva provet och vilka regler som gäller.

Om du två dagar före provet fortfarande inte har fått kallelsen och inte heller ser kallelsen under ditt konto på Hogskoleprov.nu, kontakta det universitet eller den högskola som du har anmält dig till.

Till inloggningen på Hogskoleprov.nu

Sidan uppdaterades 2021-09-24