Vill du bidra till att göra skillnad i samhället och skapa trygghet i människors liv? Då kan polisyrket vara något för dig.

Det är ett stort behov av fler poliser i Sverige så om du utbildar dig till polis har du goda chanser att snabbt få jobb när du är klar. 

Bakgrund för studier till polis

För att bli antagen till polis­utbildningen måste du ha grund­läggande behörighet eller vara behörig på annat sätt. Du måste också ha särskild behörighet.

Oavsett om du söker med grund­läggande behörighet eller behörig på annat sätt ska du uppfylla kraven, alltså vara godkänd på de kurser som ingår i den särskilda behörigheten. 

Det finns också andra krav för att du ska kunna studera till polis. 

  • Du ska vara svensk medborgare
  • Du måste ha fyllt 18 år när du ansöker.
  • Du har ett giltigt svenskt körkort (B-behörighet), manuell växel
  • Simkunnig
  • Du måste uppfylla de fysiska, medicinska och psykologiska kraven
  • Godkänd säkerhetsprövning.

Läs mer om behörighets- och antagnings­kraven på polisens webbplats

Vilka utbildningar finns inom området?

Grundutbildningen till polis är fyra terminer heltidsstudier på polis­programmet och sex månaders betald aspirantutbildning. 

Inom polisutbildningen varvas både teoretiska studier med praktiska övningar, fältstudier och färdighets­träning som exempelvis taktik, själv­skydd och vapenhantering.

Du kan gå utbildningen på två olika sätt, på plats på campus eller på distans. Båda varianterna innebär heltidsstudier som ger samma kompetens och är studie­medels­berättigande.

Efter avslutad och godkänd utbildning får du behörighet att söka anställning som polis.

Studieorter, på plats och på distans

Polisutbildningen finns på följande fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö samt på Malmö universitet.

I Umeå, Växjö, Borås och Malmö kan du läsa utbildningen på distans.

Mer om yrket och framtidsutsikterna

På polisens webbplats finns all information om yrket som polis, kraven för att komma in på polis­utbildningen och mer information om utbildningen. 

Bli polis

Om yrket som polis och lönenivå på Arbets­förmedlingens webbplats

Sidan uppdaterades 2023-09-26