Vill du ha ett varierande yrke som innebär arbetsledning, patientkontakt och att hjälpa människor? Då kan läkare vara yrket för dig!

Arbetsplatserna för läkare är många. Du kan jobba på exempelvis sjukhus, vårdcentraler, privata mottagningar och läkemedelsföretag eller ägna dig åt forskning och undervisning på universitetssjukhus. Som läkare kan du även arbeta tillsammans med försäkringskassor eller med personal ute på företag.

Läkare – ett yrke med varierande arbetsuppgifter

Som läkare har du kunskap inom medicin och träffar patienter med olika besvär. Arbetsuppgifterna varierar beroende på om du har valt att specialisera dig eller inte och i så fall inom vilken specialisering.

I läkarens arbete ingår ofta att informera patienten och de närstående om till exempel behandlingsmöjligheter och biverkningar av mediciner. Du  arbetar ofta i arbetslag med bland annat andra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Läkaren är ofta chef och har personalansvar.

I arbetet ingår också administrativa arbetsuppgifter som att skriva i patientens journal, skriva remisser om patienten, sjukintyg och recept på mediciner.

Vidareutbilda dig till specialistläkare

Efter att ha jobbat som läkare i några år vidareutbildar sig de flesta till specialistläkare och arbetar efter det inom någon av de cirka 60 specialiteter som finns i Sverige idag. Exempel på några specialiseringar är:

  • allmänmedicin
  • internmedicin
  • psykiatri
  • kirurgi
  • barn och ungdomsmedicin
  • gynekologi
  • ortopedi

 

Studera till läkare

Läkarutbildningar ges vid universitet och är på 5,5 år (330 högskolepoäng). Teori varvas med klinisk-praktiska studier då du arbetar med patienter, men upplägget varierar mellan olika universitet.  

Efter att ha tagit den grundläggande läkarexamen genomför du allmäntjänstgöring (AT) som kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter. Utan AT-tjänstgöring kan du inte få ut din läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. När du sen har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett specifikt område.      

Vissa väljer att studera till läkare utomlands. De prövas av Socialstyrelsen inför arbete i Sverige och vid godkännande utfärdas läkarlegitimation.

Sidan uppdaterades 2023-04-19